Országszerte 600 kilométeren van árvízvédelmi készültség

Árvíz Szécsény közelében
Árvíz Szécsény közelében
Vágólapra másolva!
A Túron 75 kilométeren már másodfokú készültség mellett védekeznek a szakemberek. Több mint 17 ezer hektárt sújt belvíz, mert az enyhülés ellenére a talaj még fagyos, a sok csapadék nem tud beszivárogni az alsóbb rétegekbe.. 
Vágólapra másolva!

A Felső-Tisza, a Bodrog, a Túr, a Szamos, a Kraszna, a Zagyva és a Tarna egyes szakaszain összesen csaknem 530 kilométeren elsőfokú az árvízi készültség.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs az előrejelzések alapján arról tájékoztatott, hogy

a Tiszán is (Vásárosnaménynál) a másodfok szintje környékén várhatóak a vízállások.

Lejjebb is az első fokot meghaladó, egyes helyeken másodfokot megközelítő vízállások valószínűsíthetők. A mellékfolyók közül a Bodrogon és a Körösök vízrendszerén szintén első fok közeli vízállásokra számítanak.

A Tiszán és mellékfolyóin továbbra is figyelembe kell venni, hogy a levonuló árhullámok hatására az álló jég felbomlása, újra összeállása hosszabb-rövidebb időre akár jelentős vízszintemelkedésekhez, illetve -csökkenésekhez vezethet. Az eső és a hóolvadás következtében elsősorban a Tisza vízrendszerében alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések.

Az enyhülés miatt a Duna magyarországi szakaszain a jég szinte teljesen eltűnt,

inkább már csak a mellékfolyók feltört álló jeges szakaszairól beúszó jégtáblák észlelhetőek. Belvízvédelmi készültséget már 29 helyen rendeltek el, ebből kilenc szakaszon másodfokú a készültség.

A belvízzel elöntött terület nagysága több mint 17 ezer hektár.

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság területén lévő 12 belvízvédelmi szakaszból ötnél van érvényben készültség: a Hamvas-sárrétin és a Berettyó-alsó belvízvédelmi szakaszon másodfok van érvényben, itt két műszakban működnek a szivattyútelepek. A Tiszai-alsó, a Tiszai-középső és a Tiszai-felső belvízvédelmi szakaszokon elsőfokú készültség van érvényben.