Egye nagyobb gondot okoz az ár- és a belvíz

befagyott folyó FOLYÓ IDŐJÁRÁS jeges TÁJ Tisza jeges ár jégtorlasz
Szolnok, 2017. január 3. Összetorlódott jégtáblák a befagyott Közép-Tiszán Szolnoknál 2017. január 3-án. MTI Fotó: Bugány János
Vágólapra másolva!
Több mint 120 kilométeren már másodfokú, csaknem 600 kilométeren elsőfokú az árvízvédelmi készültség a magyarországi folyókon, és további szakaszokon rendeltek el belvízvédelmi készültséget.
Vágólapra másolva!

Másodfokú árvízvédelmi készültség összesen mintegy 122 kilométeren - a Tisza és a Zagyva egyes szakaszain - van érvényben. Emellett 592 kilométeren elsőfokú a készültség: a Felső-Tisza, a Bodrog, a Túr, a Szamos, a Kraszna, a Zagyva és a Tarna egyes szakaszain.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs jelentése szerint a vízszintemelkedések következtében

a Túron és (a jégtorlasz okozta visszaduzzasztás hatására) a Tiszán Záhonynál már a másodfokú szintet is nagy mértékben meghaladó vízállások alakultak ki.

A jégtörők a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontják a jeget. A tiszadobi állomáshelyen lévő Jégvirág I. és Jégvirág X. jégtörő hajópár folyosót nyit a Tiszadob és a tiszalöki vízlépcső alatti folyószakaszon.

Összetorlódott jégtáblák a befagyott Közép-Tiszán Forrás: MTI/Bugány János

A Tiszán Tivadar és Vásárosnamény között, a Zagyva-Tarna vízrendszerén az első fok szintje feletti értékeket észlelnek. Az előrejelzések szerint a Tiszán Vásárosnaménynál lassú apadás várható, egyes helyeken viszont a harmadfokú szinteket megközelítő vízállások is kialakulhatnak. A mellékfolyók közül a Bodrogon és a Körösök vízrendszerén szintén első fok közeli vízállások várhatóak.

Emellett már

33 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget, ebből 13 szakaszon másodfokú készültség van érvényben.

A legfrissebb adatok szerint a belvízzel elöntött terület nagysága csaknem 39 ezer hektár, ebből mintegy 21 ezer hektár vetés-szántó. A következő napokban jelentős csapadék nem várható, de a lefolyást lassítani fogja, hogy éjszaka lefagynak az elöntések.