Nem nőtt a háttérsugárzás a franciaországi atomerőmű-baleset után

Flamanville, 2017. február 9. A Francia Elektromos Művek (EDF) által 2017. február 9-én közreadott dátummegjelölés nélküli kép a nyugat-franciaországi Cotentin-félszigeten fekvő atomerőműről Flamanville-ben. 2017. február 9-én robbanást történt az erőmű gépházában, a balesetben öten füstmérgezést szenvedtek, az egyik reaktort leállították. (MTI/AP/EDF/Pierre Berenger)
Vágólapra másolva!
A környezeti mérések megerősítették, hogy nincs eltérés a háttérsugárzástól Franciaországban, és Magyarországon sem - közölte Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön, a normandiai Flamanville-i atomerőműben délelőtt történt robbanás kapcsán.
Vágólapra másolva!

A főigazgató elmondta: a francia erőmű nagyon hasonló a paksi atomerőműhöz.

A legfontosabb, hogy a turbinacsarnokban nincs radioaktív víz, tehát ha tűz, robbanás volt,

akkor sem kerülhet radioaktív közeg a környezetbe

- ismertette.

A nyugat-franciaországi Cotentin-félszigeten fekvő atomerőmű Flamanville-ben Forrás: MTI/AP/EDF/Pierre Berenger

Feltehetően egy szellőztető ventilátor gyulladt ki, források szerint az üzemzavart rövidzárlat okozta - tette hozzá.

Fichtinger Gyula hangsúlyozta: a tervezésnél számoltak esetleges tűzesettel is, vannak tűzjelző berendezések, automata tűzoltó berendezések és tűzoltók is készenlétben állnak.

Kitért arra is, hogy a paksi atomerőműben 70 tűzoltó van, de szükség esetén be tudnak kapcsolódni a paksi városi, a szekszárdi, a dunaföldvári vagy akár a dunaújvárosi tűzoltók is.