Akkor minden turizmus-vendéglátás szakos szállodaigazgató lesz?

turizmus-vendéglátás
turizmus-vendéglátás
Vágólapra másolva!
Mivel foglalkozik valójában egy turizmus-vendéglátás szakon végzett pályakezdő? Mennyi a kezdőbére? És mi a különbség két eltérő intézmény azonos képzése között?
Vágólapra másolva!

Hallgatókat kérdeztünk az Educatio oktatási szakkiállításon arról, mire számíthat, aki a szakra jelentkezik. Ugyanis az elmúlt évek első helyes jelentkezési statisztikái alapján a turizmus-vendéglátás szak egyike a legnépszerűbb képzéseknek. Az összes jelentkező ezen a szakon:

  • 2014-ben 5188 fő
  • 2015-ben 4965 fő
  • 2016-ban 5461 fő

volt.

De mit ad a képzés?

A képzés célja a turizmus és vendéglátás feladatait ellátói idegen nyelveket beszélő gazdasági szakemberek képzése.

A képzési idő 7 félév, vagyis 3 és fél év.

A végzettek közgazdaságtudományi, társadalomelméleti, alkalmazott módszertani ismereteik és szakirányú tudásuk birtokában képesek elvégezni a turizmus és a vendéglátás területén felmerülő feladatokat. Irányítják és szervezik a kapcsolódó munkafolyamatokat, feltárják és elemzik a keresletet befolyásoló tényezőket, vonzó és élményszerű kínálatot alakítanak ki, megszervezik és elvégzik a kapcsolódó szolgáltató tevékenységeket. A szakmai gyakorlat turizmus, illetve vendéglátás tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetnél vagy a felsőoktatási intézmény tanéttermében vagy tanszállodájában végezhető.

A szakmai gyakorlat tizenkettő hét időtartamú (nappali tagozaton 400 óra, részidős képzésben 200 óra) összefüggő gyakorlat.

Mégis, mennyit keresnek?

A turizmusban a megkérdezettek szerint a kezdő fizetések körülbelül 200-220 ezer forint körül lehetnek. A Felvi.hu vonatkozó adatai szerint bruttó 182 ezer forint, azaz nettó 121 ezer forint lehet a pályakezdők átlagos nettó bére.