Vágólapra másolva!
Az OLAF-jelentés nyomán újraindították a nyomozást a Siemens-ügyben - írja a Lokál.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) jelentésében említett egyik szerződés kapcsán egyre inkább megkerülhetetlen Puch László egykori MSZP-pénztárnok személye - írja a Lokál.

Azt írják: a korábbi feljelentés szerint a német cégtől 331 milliót kapott a Puch László volt MSZP-pénztárnokhoz közeli Media Magnet Kft., hogy ossza szét a „döntéshozók között ösztönzésként". Az említett céget most az a Grim Mária vezeti, akit januárban neveztek ki a Puch-médiabirodalom kereskedelmi és PR-igazgatójává.

A lap megkeresésére a Központi Nyomozó Főügyészség azt közölte:

az OLAF-jelentés nyomán január 23-án újraindították a nyomozást a Siemens-ügyben.

A hatóság 2011–2013 között egyszer már nyomozott "fontosabb ügyekben intézkedésre hivatott hivatalos személy által elkövetett vesztegetés" miatt.

Az alapügyben akkor az Európai Beruházási Bank tett feljelentést. Eszerint a Siemens AG a 2-es és 4-es metróvonalak szerződéseit az ár 5 százalékáért kapta meg, amely összeget – 331 millió 200 ezer forintot – a szerződés megkötésében befolyással rendelkezők és döntést hozók,

a város politikusai, független mérnökök és a BKV alkalmazottai között ösztönzésként osztottak szét, a Media Magnet Kft.-n keresztül.

Akkor a nyomozás során nem találtak bűncselekményre utaló közvetlen bizonyítékot, ezért 2013. április 29-én az ügyészség megszüntette a nyomozást, mivel „az eljárás folytatásától nem volt várható eredmény". A fejleményekre tekintettel a Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozást ebben az ügyrészletben is újra elrendelte - írja a Lokál.

Puch László az ATV-nek úgy reagált: semmilyen köze nincs, és nem is volt a metróügyhöz. A volt pártpénztárnok szerint nincs miről beszélni, az egész ügy egy "politikai habverés".