Visszásnak tartja a sürgősségi pszichiátriai gyógykezelés gyakorlatát az ombudsman

Vágólapra másolva!
Egy civil szervezet jelezte beadványában: aggályokat vet fel az a szabályozás, hogy a sürgősségi pszichiátriai gyógykezelés elrendelésekor az érintetteknek a kórházba szállítástól számított 27. napon kell legkésőbb kézhez kapniuk az intézkedés jogszerűségéről döntő határozatot, ami lényegében kiüresíti a fellebbezési jogukat. Az ombudsmani vizsgálat feltárta, hogy az igazságügyi tárca és a Kúria jogértelmezése között tartalmi ellentmondás van.
Vágólapra másolva!

Az ombudsmani jelentés szerint az igazságügy miniszter által képviselt jogértelmezés áll összhangban Magyarország nemzetközi emberi jogi kötelezettségeivel és ez szolgálja a sürgősségi gyógykezelés alá vont személyek jogának megfelelő érvényesülését. Ennek alapján ugyanis a sürgősségi beszállítástól számított 96 órán belül írásba foglalt, indokolással ellátott, a beszállítás és a kényszergyógykezelés szükségességéről rendelkező elsőfokú határozatnak kell születnie.

Vagyis szükséges lenne az egészségügyről szóló törvény pontosítása.

Az alapvető jogok biztosa ezért felkérte az igazságügyi minisztert, hogy - a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal bevonásával - készítse elő az egészségügyről szóló törvény olyan módosítását, amely megteremti a szabályok egységes alkalmazásának feltételeit.

A biztos utalt arra, hogy

gyakran jóvátehetetlenek a kiszolgáltatott helyzetben lévőkkel szemben alkalmazott jogszerűtlen, aránytalan intézkedés következményei.

Ezért az ombudsman az igazságügy minisztert arra is kérte, gondoskodjon arról, hogy az igazságügyi elmeszakértők megfelelő képzést kapjanak a munkájuk bírósági eljárásban betöltött szerepének fontosságáról, a szakértői vélemények minimálisan szükséges tartalmi elemeinek köréről.