Múlt hét óta nincs víz a libegő János-hegy megállójánál

A János-hegyi libegő felső épülete, vízhiány
Vágólapra másolva!
A budai hegyekben az utóbbi időben a megszokottnál is nagyobb hideg volt, emiatt a múlt héten a libegő felső megállójánál teljesen megfagyott a vízvezeték, ezért sem az ott dolgozók, sem pedig az odalátogatók nem tudták a mellékhelyiségeket használni. A napok óta tartó kellemetlenségek után tegnap jutottak el a munkálatok befejezéséhez. 
Vágólapra másolva!

– mondta az Origónak a BKV egyik munkatársa.

Budán a XII. kerületben közlekedő libegő felső állomásánál befagyott a vízvezeték, és emiatt nem működnek a mellékhelyiségek, illetve a büfében nincs melegétel-kiszolgálás.

Olvasóink jelezték, hogy a János-hegy megálló épületénél már a múlt héten kiírták, hogy átmenetileg

az egész épületben elzárták a vizet.

„A csövekben megfagyott a víz" Forrás: Origo

Kerestük a Fővárosi Vízműveket, hogy mit tudnak az esetről, illetve mennyi időbe telik majd a vízvezeték fagytalanítása, de választ még nem kaptunk.

Szerdán a libegő sem működött:

a BKV munkatársai azt mondták, hogy a ködös idő miatt várhatóan csak kora délután indul el újra a forgalom.

Az időjárás sem kedvez a libegőzésnek Forrás: Origo

A zugligeti megállónál csalódottan távoztak a libegőzni akaró látogatók, akiknek telefonon szintén azt mondták, hogy próbáljanak meg inkább délután visszajönni, hátha addigra eloszlik majd a köd.

Egyébként a libegő esetében idén

a BKK szinte minden héten közölte, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt átmenetileg szünetel az utasok szállítása.

Szerdán kora délután a János-hegy megállójánál még mindig nem üzemelt a köd miatt a libegő, azonban a helyszínen azt mondták, hogy valószínűleg már nem kell sokat várniuk az utasoknak.

Már csinálják

Kedden kerestük először a BKV-t, illetve a XII. kerületi önkormányzatot is, hogy hallottak-e a befagyott vízvezetékről, illetve mikorra várható bármilyen megoldás. Az önkormányzattól azt a választ kaptuk, hogy a libegő állomásának az üzemeltetése nem az ő hatáskörük, a városfejlesztési osztálynál pedig azt közölték, hogy

hallottak az esetről, azonban nem tudják, hogy mikor kezdődik el a munka.

Másnap, szerdán ottjártunkkor azonban el is kezdték mélyebbre helyezni a vízvezetékcsöveket. A munkások azt mondták, hogy a vízvezeték nem bírta a nagy hideget: ami eddig 80 cm mélyen volt, most 120 cm-re helyezik le.

– mondta a munkálatok vezetője, aki azt is hozzátette, hogy több környékbeli lakó is megkereste őket azzal, hogy náluk is megfagytak a vízvezetékek.

Szerdán kezdték el a munkálatokat Forrás: Origo

A vízhiány miatt kialakult kellemetlenségeket azonban még más is tetőzte. Nemrég a Normafa megújítását szolgáló beruházások részeként több nyilvános wc-t helyeztek el a környéken, többek között a János-hegy megállóval szemben is, azonban

az ottani wc sem üzemel.

Itt sem, ott sem Forrás: Origo

Az önkormányzat a megkeresésünkre azt mondta, hogy az illemhely jelenleg közüzemi bekötésre vár, így még nem adták át, ezért van zárva.

Üzembe helyezése folyamatban van, átadására tavasszal kerülhet sor.

Reagált a BKV

BKV megerősítette, hogy a vízszolgáltatás valóban a múlt héten szűnt meg. A problémát jelezték a Fővárosi Vízműveknek, akik feltárták és fagymentesítették a vízóra előtti szakaszt. Továbbá megállapították, hogy a vízóra utáni szakaszban is jégdugó található – ez a szakasz azonban a BKV tulajdona.

Többen is osztoznak a vízvezetéken Forrás: Origo

Azt is mondták, hogy szerencsés esetben hétvégére várható a vízszolgáltatás helyreállítása, továbbá megkezdték a vendégek fogadására szolgáló rész felújítását is, ami valószínűleg márciusra fejeződhet be.