Két magyar EP-képviselő nemmel szavazott a terrorellenes szigorításra

2017.02.17. 11:16

Az Európai Parlament csütörtökön szavazta meg az új terrorellenes intézkedéseket, ebben többek között büntetnék azokat, akik tagokat toboroznak terrorista szervezeteknek, népszerűsítik, vagy pénzzel támogatják őket. Az unió nagy többséggel megszavazta a szigorítást, de két magyar EP-képviselő nemmel szavazott. 

A külföldi terrorista csoporthoz történő kiutazás és visszatérés, 

a toborzás, a kiképzés vagy a kiképzésben való részvétel, a terrorizmus népszerűsítése és pénzügyi támogatása is büntethető lesz 

– döntöttek csütörtökön az Európai Parlament képviselői. 

Az új intézkedéseket 498 támogató és 114 ellenszavazattal fogadták el a képviselők, de mint a parlamenti jegyzőkönyvből kiderült, két magyar képviselő, Meszerics Tamás és Jávor Benedek is nemmel szavazott – írta meg a 888.hu. 

A portál megemlíti azt is, hogy a terrorcselekmények megelőzése és a külföldi harcosok megállítása érdekében az uniós parlament képviselői fokozott határellenőrzést javasoltak, erről szintén csütörtökön szavazott az Európai Parlament. 

Ezt az új jogszabályt 469 támogató és 120 ellenszavazattal fogadta el a parlament. A fokozott határellenőrzéseket Jávor és Meszerics mellett már a DK-s Niedermüller Péter is leszavazta. Jávor és Meszerics is a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoportjának a tagja. Előbbi a Párbeszéd, míg utóbbi az LMP politikusa.