Tíz új határátkelő nyílt a magyar-román határon

Vágólapra másolva!
Megnyílt a tíz új, alkalmi nyitva tartással működő határátkelő a magyar-román határszakaszon szombaton, ezeket szombatonként használhatják az utazók.
Vágólapra másolva!

Az intézkedések a Csanádpalota-Nagylak (Nadlac), a Zajta-Nagypeleske (Peles), a Garbolc-Szárazberek (Bercu), az Ömböly-Károlypuszta (Horea), a Dombegyház-Kisvarjaspuszta (Variasu Mic), az Elek-Ottlaka (Graniceri), a Körösnagyharsány-Körösszeg (Cheresig), a Dénesmajor-Feketegyarmat (Iarmata Neagra), a Pocsaj-Biharfélegyháza (Rosiori), valamint a Bagamér-Érkenéz (Voivozi) határátkelőhelyekre vonatkoznak.

Határellenőrzés a Pocsaj és a romániai Biharfélegyháza közötti alkalmi átkelőhelyen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az érintett települések ka határnyitástól főként gazdasági kapcsolataik fellendülését remélik.

A román külügyi tárca korábban azt közölte, olyan határátkelőkről van szó, amelyekhez az Európai Unió forrásait felhasználva, a határ menti együttműködési program keretében épültek meg az utak 2007 és 2013 között.

Az a cél, hogy minél jobban kihasználják ezeket a határátkelőket mindaddig, amíg Románia is csatlakozik a határ szabad átjárását biztosító schengeni övezethez. Románia csatlakozása után ezek az átkelőhelyek állandóan nyitva tartanak majd.