Majdnem százszázalékos lesz 2019-re az ápolók béremelése

kolumbia repülőgépbaleset
La Ceja 2016. november 29. Ápolók viszik hordágyon Alan Ruschel brazil labdarúgót a kolumbiai La Ceja egyik kórházában 2016. november 29-én. Ruschel az első túlélő, akit kimentettek a Lamia bolíviai légitársaság Kolumbiában lezuhant gépe roncsai közül. A fedélzeten lévő 72 utas és 9 fős személyzet helyi idő szerint november 28-án este szenvedett balesetet, miközben a Kolumbia északnyugati részén található Medellín felé, a José María Córdoba nemzetközi repülőtérhez közeledett. A repülőn utaztak a brazil Chapecoense futballcsapat játékosai, akik a Copa Sudamericana regionális bajnokságon vettek volna részt, és a Medellín csapatával, az Atlético Nacionallal játszották volna a döntőt. (MTI/EPA/Luis Eduardo Noriega A.)
Vágólapra másolva!
Majdnem százszázalékos lesz 2019-re a 2012-ben kezdett bérfejlesztés. Ha valaki hiányterületen dolgozik, akkor körülbelül 103 ezer forinttal nő négy év alatt a fizetése.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 műsorában felidézte, hogy a béremelés 2012–13-ban kezdődött, amikor a chipsadóból az egészségügyi kasszába befolyt többletbevételt teljes egészében az ápolók és az orvosok fizetésének emelésére fordították. Ekkor körülbelül 27 százalékos emelés valósult meg, majd 2014 nyarán következett a mozgóbérelemek korrigálása. Tavaly indult el egy négyéves emelés, szeptemberben 26 százalékkal nőtt az ápolók bére.

Ez folytatódik idén novemberben 12 százalékkal, majd a következő két évben 8-8 százalékkal.

Az államtitkár példaként elmondta, ha valaki hiányterületen dolgozik, akkor körülbelül 103 ezer forinttal nő négy év alatt a fizetése, míg az általánosabb területeken dolgozóké mintegy 88 ezer forinttal.

Rétvári Bence beszélt arról is, hogy 4,4 miliárd forintból a következő három évben háromezer középiskolát végzett diákot támogat a kormány ösztöndíjjal az OKJ-s ápolói tanfolyam elvégzésében, valamint több mint nyolcmilliárd forintból fejlesztik az ápolói munkához szükséges eszközparkot is.