Orbán Viktor: Öt veszélyforrásról lesz nemzeti konzultáció

Orbán Viktor
Budapest, 2017. február 20. Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. február 20-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A gazdasági adatok azt mutatják, hogy a magyar modell működőképes, Magyarország a 2016-ra kitűzött gazdaságpolitikai céljait elérte – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a tavaszi ülésszakot megnyitó napirend előtti felszólalásában a parlamentben. A kormányfő bejelentette: nemzeti konzultáció kezdődik annak az öt veszélyforrásnak a kérdésében, amelyekkel Magyarországnak az idén szembe kell néznie. Az ellenzék szerint nem a valósággal foglalkozik a miniszterelnök, míg Kósa Lajos szerint brutális adóemelésre készül az ellenzék.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a magyar emberek megdolgoztak az eredményekért, és "pártállásra való tekintet nélkül" jó érzés látni, hogy

fokozatosan beérik a munka gyümölcse.

A gazdasági adatokat felsorolva kiemelte az államadósság csökkenését, a gazdaság bővülését, az elért külkereskedelmi többletet, a rekordalacsony munkanélküliséget és a turizmus teljesítményét.

Percről percre

Az Origo percről percre közvetítette a miniszterelnök napirend előtti felszólalását.

Rég nem látott esély

A gazdasági mutatókat történelmi távlatba helyezve gazdasági áttörés lehetőségéről beszélt Orbán Viktor. A kormányfő szerint az elmúlt bő 120 évben hasonló fejlődési korszakok váltották egymást Magyarországon. 1900 és 2010 között évente csak 1,5 százalékkal tudott nőni az egy főre jutó nemzeti össztermék, ez elmaradt a fejlett országok fejlődési ütemétől, a felzárkózási kísérletek rendre sikertelennek bizonyultak – mutatott rá.

Orbán Viktor: Sikerülhet elérnünk a gazdasági áttörést Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán kiemelte, hogy 2010 óta a GDP és a fogyasztás üteme is meghaladja az eurózónáét, a foglalkoztatási ráta pedig magasabb az uniós átlagnál. "Magyarország rég nem látott esélyt harcolt ki magának 2010 és 2016 között,

ne játsszuk el, inkább váltsuk valóra"

– fogalmazta meg kérését a kormányfő a parlamenti pártok felé, amelyeket arra kért, hogy a történelmi dimenziókat is figyelembe véve alakítsák politikájukat.

Orbán Viktor: Igazunk lesz a migrációról

Orbán Viktor szerint Európában egyre többen osztják a magyarok véleményét a migráció ügyében. Azt mondta, a legutóbbi uniós miniszterelnöki csúcson a korábbihoz képest már

egyre többen támogatták az EU-n kívüli menekülttáborok létrehozását, amely magyar javaslat volt,

és a brüsszeliek korábban hallani sem akartak róla. Nekünk, magyaroknak nem igazunk van, hanem igazunk lesz – fogalmazott. Orbán Viktor szólt arról is, hogy a magyar határra nehezedő nyomás nem fog megszűnni a következő években, ezért a határvédelem továbbra is kiemelt fontosságú nemzetbiztonsági ügy.

Nemzeti konzultáció indul

Nemzeti konzultáció kezdődik annak az öt veszélyforrásnak a kérdésében, amelyekkel Magyarországnak az idén szembe kell néznie – jelentette be Orbán. Az öt veszélyforrás között említette

a rezsicsökkentés brüsszeli betiltását, az illegális bevándorlást, a külföldi befolyásolási kísérleteket, valamint a magyar adócsökkentést és munkahelyteremtő programokat célzó brüsszeli támadásokat.

Ennek az öt támadásnak az elhárítására kidolgozott lépéseket nevezi a kormány új nemzeti politikának, amely

megvédi Magyarországot, a nemzeti érdekeket

– mondta Orbán Viktor.

Orbán nemzeti konzultációt jelentett be Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az emberek problémája

A miniszterelnök az emberek valós problémáit helyezze az új nemzeti politikája középpontjába! – mondta a miniszterelnök beszédére reagálva az MSZP frakcióvezetője. Tóth Bertalan azt mondta, a miniszterelnök "jöjjön ki az elefántcsonttoronyból, az embereknek nem stadionokra, nem olimpiára, hanem biztos megélhetésre van szükségük".

Az LMP szerint a kormányban nincs meg az akarat, hogy az emberek problémáival foglalkozzon. Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője rámutatott: az elmúlt hetekben a magyar emberek világosan kifejezték, hogy milyen konzultációt akarnak, és ezt úgy hívják: olimpiai népszavazás. Utalva a makrogazdasági felsorolásokra, azt mondta: gyerekkorában hallott a mostanihoz hasonló beszámolókat, és nem kívánja vissza azt az időszakot.

A Jobbik elnöke szerint aláírásukkal az emberek nem a budapesti olimpiára, hanem Orbán Viktorra mondtak nemet. Vona Gábor frakcióvezető-helyettes Orbán Viktort tette felelőssé az olimpiaellenes aláírásgyűjtés sikeréért.

Egyenesbe került családok

A gazdasági növekedés társadalmi hatásait méltatta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. A kisebbik kormánypárt politikusa kiemelte, hogy a foglalkoztatás növekedése jelentősen csökkenti a szegénység kockázatát, a közfoglalkoztatottak egy része visszakerült a normál munkaerőpiacra, "családok élete került egyenesbe". A kiskereskedelmi forgalom növekedését a béremelések hatásával magyarázta, emellett kiemelte, hogy különösen a kiskeresetűek érzik az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését.

Kósa: Brutális adóemelésre készül az ellenzék Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Kósa: Nehéz dolga van az ellenzéknek

Kósa Lajos azt mondta, nehéz dolga van az ellenzéknek, mert a számok napnál világosabban alátámasztják, hogy nő a foglalkoztatás, csökken az adósságállomány, és nő a GDP. 2017 elején hétszázezer új munkahely volt az országban, és ezek nagyobb része piaci munkahely – tette hozzá. A kormánypárti politikus azt mondta, szelektív az ellenzéki képviselők emlékezete, mert miközben a korrupció rettenetes voltáról beszéltek,

meg sem említették a valaha volt legnagyobb korrupciós botrányt, a 4-es metró ügyét.

Kósa Lajos szerint a többkulcsos adórendszer "brutális adóemelést" jelentene a magyaroknak. Az egykulcsos adórendszer bevezetésének első évében 400 millió forinttal több maradt a családoknál – közölte.

Orbán Viktor: Vona bajban van

Orbán szerinte egy felelőtlen ellenzék mutatta meg magát, amely egymás elleni túlélési harcot vív. Bár a kormány felé fordulva beszélnek, Orbán szerint csak egymással vannak elfoglalva. Ezt követően a kormányfő az emberek nevében kérte ki magának, hogy az ellenzék vitatja a gazdasági számokat.

Mert a mutatók mögött a magyarok munkája van, őket sérti, aki kritizál

– mondta

A szocialisták frakcióvezetőjének "csökkenő, de még meglévő tisztelettel" válaszolt Orbán. Szerinte Tóthnak azzal kellett volna kezdenie, hogy ők vették el a 13. havi nyugdíjat. Orbán szerint a szocialisták a rezsiről beszélve nem említik a családok százezreit, amelyeket emelésükkel tönkretettek.

A rezsiáremelésekkel nyomorba döntötték a családokat

– mondta.

Vona Gábornak annyit válaszol azzal kapcsolatban, hogy "ő Tarlós szoknyája mögé bújna", hogy nem ő az, aki

más férfiak szoknyája mögé szokott bújni.

A Jobbik elnöke bajban van – mondta Orbán, mert eladta pártja lelkét. Antiszemita pártból filoszemita pártot csinált, migrációellenesből bevándorlókat befogadó pártot – tette hozzá a kormányfő.