200 ezerért vett egy nem működő telefont

rossz mobil mobiltelefon telefon
64449457 - closeup portrait headshot young woman with glasses having trouble seeing cell phone has vision problems. bad text message. negative human emotion facial expression perception. confusing technology
Vágólapra másolva!
A bolti árnál jóval olcsóbban kínáltak az interneten egy telefont, bontatlan csomagolásban, újként. Még garancia is volt rá. Olvasónk hónapokig spórolt, majd, miután megvette és használni kezdte, három hét alatt tönkrement. Aztán a cserekészülék is, majd amire azt kicserélték, az is. Az eladó pedig csak a pénz negyedét volt hajlandó visszaadni.
Vágólapra másolva!

Anita 22 éves és már két éve dolgozik vállalkozóként, mint kutyasétáltató. Hóban, fagyban és kánikulában, szabadban. Hónapok alatt összespórolt annyit, hogy megvehesse álmai okostelefonját, ami a boltban 280 ezer forintba kerül. Azt kérte, az igazi nevét ne áruljuk el, mert szégyelli, ami történt vele: úgy érzi, csúnyán átverték.

Az interneten talált egy hirdetést, ahol vadonatújan, bontatlan dobozban, garanciával árulták azt a telefont, amit keresett, a bolti árnál jóval olcsóbban, 200 ezer forintért – meséli Anita.

„Felhívtam a megadott telefonszámot, egy férfi vette fel, azt mondta, megvan még a telefon, találkozzunk egy bevásárlóközpontban, ott adja át. Elmentem, vittem a pénzt. Teljesen rendben ment az üzlet.

de azt mondta: az a telefon IMEI száma alapján jár.”

Az öröm azonban csak néhány hétig tartott.

– magyarázta Anita, aki ekkor még nem esett kétségbe, hiszen a készülék garanciális volt. El is vitte a szervizbe a telefont, ahol azonnal kicserélték egy másikra.

Illusztráció Forrás: 123RF

„Ismét eltelt néhány hét, majd

az új telefon sem akart működni”

– meséli a lány.

Aztán, amikor az is elromlott, a szervizben közölték Anitával, hogy nem cserélik ki többet a telefont, mert az „feketelistán” van.

Megkerestük az egyik magyarországi mobilszolgáltatót, ahol elmagyarázták az Origónak, hogy pontosan mi is ez a feketelista. Biztonsági okokra hivatkozva azt kérték, ne nevezzük meg őket.

„Tulajdonképpen feketelista nem létezik.

Fehér viszont igen.

Ezt a gyártók készítik és frissítik. Ők juttatják el a szolgáltatókhoz. Ezen a listán minden készülék IMEI száma szerepel, amit ők hivatalos körülmények között, a szabályozásoknak megfelelően gyártottak.”

Ha tehát egy telefon nincs rajta ezen az úgynevezett fehérlistán, akkor az automatikusan feketelistás, azaz:

vagy tisztázatlan körülmények között gyártották külföldön, vagy sufnituning, de legalábbis valaki megbuherálta. A szolgáltató pedig azonnal letiltja, ha az ő SIM-kártyája kerül bele.

Ez a lista egyébként egységes a magyarországi szolgáltatók között, és van egy nemzetközi feketelista is, amit önkéntesen megoszthatnak egymással a világ mobilszolgáltatói.

Forrás: 123RF

A mobil fekete- és fehérlista tehát a közhiedelemmel ellentétben nem egy adóslista, ahová a nem fizető vásárlók kerülnek fel. Olyan is van, de azon a rossz adósokat listázzák, úgy mint a bankok bar listáin, nem pedig a készülékeket.

Anita azt mondja: utálja, ha átverik. Ezért nem hagyta annyiban a dolgot. Addig keresgélt az interneten, amíg újra meg nem találta a férfit, aki eladta neki a készüléket. A férfi hirdetései alapján használt telefonokra is vevő volt, ezért a fiatal lány úgy döntött, találkozik vele, és visszakéri tőle a nem működő telefon árát.

Anita nem volt benne biztos, hogy ugyanazzal a férfival fog találkozni, aki átverte, ezért nem mert szólni a rendőrségnek.

A férfi azonban nem egyedül érkezett, hanem négy jól megtermett barátjával. A fiatal lánynak esélye sem volt kérdőre vonni.

A férfi végül 50 ezer forintot adott Anitának a használhatatlan telefonért.