12 embert akart megölni a kamaraerdei ápoló

I. Tamás gyilkos  I. Tamás gyilkos. Egy kamaraerdei idősek otthonában - ahol dolgozott - egy idős nőt ölt meg
I. Tamás gyilkos. Egy kamaraerdei idősek otthonában - ahol dolgozott - egy idős nőt ölt meg
Vágólapra másolva!
A 33 éves férfi évekig dolgozott a Kamaraerdei Idősek Otthonának speciális részlegén, ahol csak magatehetetlen, demens asszonyokat ápolnak. Ő maga keresett fel egy pszichológust, akinek elmesélte, hogy a munkahelyén megölt egy asszonyt, és egy másikkal is megpróbált végezni. Mindez 2015 augusztusában történt. Még ma, az ítélethirdetésre kitűzött tárgyalásán sem tudták eldönteni, hogy a férfi beszámítható-e.
Vágólapra másolva!
Fotó: Polyák Attila - Origo

A Fővárosi Törvényszék földszinti tárgyalóterme pillanatok alatt megtelt kíváncsi jogászhallgatókkal, miközben a gyilkossággal vádolt egykori ápolót csuklyás börtönőrök kísérték be a terembe. Az érdeklődés azért volt ilyen nagy, mert ez egy olyan emberölési ügy, amelyben a gyilkos vallomására építtették fel a vádat.

- mondja Finta Eszter, a férfi védője.

Leginkább csak az van, amit a vádlott elmesélt, majd visszavont, aztán újra elmondott.

A 33 éves szociális gondozó 2015 augusztusának első hetében keresett fel egy pszichológust, akinek elmondta, hogy kezd megijedni, mert furcsa gondolatok járnak a fejében.

10-12 idős embert szeretne megölni a munkahelyén,

ahol demens asszonyokat ápolnak. Elmondta a szakembernek, hogy az otthon egyik lakójával már végzett is.

Megfojtotta a párnájával.

Rögtön utána egy másik asszonyt is fojtogatott, de ő végül nem halt meg. A pszichológus azonnal értesítette a rendőrséget, majd kiderült, hogy néhány nappal korábban, a férfi munkahelyén tényleg meghalt egy asszony, de azt hitték - és az orvos is ezt állapította meg - hogy természetes módon halt meg. A pontos szakvélemény szerint "időskori senyvedés" miatt.

Ezt már az az orvos vallotta tanúként, aki kiállította az asszony halottvizsgálati bizonyítványát.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A bíróság egyébként az otthon többi ápolóját is meghallgatta. Ők egyöntetűen vallották, hogy egykori kollégájuk

megbízható, kedves, jó munkaerő volt.

Bár az asszony halálát mindannyian furcsállották, hiszen megítélésük szerint nem haldoklott, de miután egy ilyen otthonban mindennaposak a halálesetek, végül beletörődtek.

Az asszony halálának napján egyébként a vádlott nappali műszakban dolgozott. Miután átadta az osztályt éjszakás kollégájának, még közösen elszívtak egy cigit.

"Azt mondta: most már minden rendben van, vége a napnak, végre elszívhatok egy cigit" - idézte fel a vádlottak padján ülő egykori kollégájának szavait az otthon egyik ápolója.

Az éjszakások nem sokkal ez után vették észre, hogy az első emeleti szobában fekvő idős asszony már nem él.

A szobában egyébként többen feküdtek, de az egyik ápoló elmondta, hogy az emeleten élő gondozottak már a demencia olyan stádiumában vannak, hogy

ha akarnának sem tudnának segítséget kérni.

A tárgyalásra a gyilkossággal vádolt férfit 2007 óta kezelő pszichiáter is eljött. Azt mondta, ő nem tudott róla, hogy a férfi munkát vállalt. Ha tudta volna, biztosan lebeszéli róla.

Kiderült, hogy az ápoló évek óta erős nyugtatót - rivotrilt - szedett a bipoláris depressziója miatt. 2005-ben autóbalesetet szenvedtek akkori szerelmével, amiben a lány súlyosan megsérült.

A férfi ezután még az utcára is félt kimenni.

Kényszerképzetek gyötörték, és folyton szorongott.

Az eljárás során egy igazságügyi orvosszakértő is megvizsgálta, aki megállapította, hogy valóban van személyiségzavara, de ettől még beszámítható, azaz büntethető.

Az ügyészség egyébként védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberöléssel vádolja, amiért akár életfogytig tartó büntetést is kaphat. Erről azonban egyelőre nem döntöttek. Elnapolták a tárgyalást, és bekérték a férfira vonatkozó összes korábbi pszichológiai vizsgálat eredményét, és új szakértői véleményt kértek, hogy újra tisztázzák, milyen a férfi mentális állapota. Az ügyben április 18-án születhet ítélet.