Újabb menekülthullámot hozhat a tavasz

Illegális bevándorlás - Görögország
Leszbosznál partot ért migránsok elhagyott csónakja és levetett mentőmellényei
Vágólapra másolva!
Fokozódhat a bevándorlási nyomás Európán, a melegebb időjárás tízezreket indíthat útnak. A Migrációkutató Intézet jelentése szerint a migrációs krízis idén is biztosan kitart.
Vágólapra másolva!

A tavaszi időjárással összefüggésben a következő hónapokban élénkülhet az Európára nehezedő migrációs nyomás a szárazföldi, balkáni útvonalon is - többek között erre figyelmeztet a Migrációkutató Intézet friss jelentése. Az idénre vonatkozó migrációs előrejelzés szerint

a bevándorlási hullám újabb utánpótlását elsősorban a Görögországban rekedt menedékkérők tízezrei adhatják.

Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a balkáni határzár hatékonysága tartós maradjon. A magyar határzár szerepe is felértékelődhet, hiszen Szerbiában több ezren várnak arra, hogy folytassák útjukat Nyugat-Európába. A jelentés kitér a közép-mediterrán útvonalra is, e szerint az itt tapasztalható forgalom enyhülése elsősorban a Líbiával folytatott együttműködésen múlik, ennek kapcsán pedig egyre több eu-s tagállam vélekedik úgy, hogy a pénzügyi támogatások folyósítását feltételek teljesüléséhez kellene kötni.

Milliónyi idegen

A várakozás szerint az EU-t célzó migráció már csak a globális tendenciák miatt is tartós marad. Az ENSZ adatai szerint 2015-ben már 244 millió nemzetközi migráns élt a világon, miközben ugyanezt 2010-ben 215 millióra becsülték.

Az arányokat vizsgálva megállapítható, hogy

minden 1000 emberre 9 menekült jut,

2015-ben 65 millió olyan személyt tartottak nyilván, akik vagy egy másik országban, vagy a saját államukon belül folyamodtak menedékért.

Leszbosznál partot ért migránsok elhagyott csónakja és levetett mentőmellényei Forrás: MTI/EPA/Sztratisz Balaszkasz

A nemzetközi folyamatok az unión belül is érzékeltetik a hatásukat: az Eurostat 1998-tól elérhető statisztikái alapján 1998 és 2007 között összesen 3,2 millió menedékkérelmet nyújtottak be, ez a szám 2008 és 2016 között pedig már több mint 5 millióra emelkedett. Mindez 55 százalékos növekedést jelent.

Vissza mindenki

A Migrációkutató Intézet úgy értékelt, hogy a menekültválság kezelésében idén a visszatoloncolások felgyorsítása lehet az egyik sarokpont.

Az EU kommunikációja változhat, Európa azt üzenheti, hogy nem tud minden bevándorlónak jövőt biztosítani.

Általánosságban az figyelhető meg, hogy számos területen felértékelődtek a tagállami megoldások, ezek fokozódására pedig továbbra is számítani lehet. Megmaradhatnak az ideiglenes határellenőrzések, szigorodhat a szociális ellátórendszerekhez való hozzáférés, vagy éppen a hétköznapok szabályai is, úgy mint a női iszlám viselet tiltása. Ezek a lépések egyébként igazodnak a választói akarathoz: egy friss közvélemény-kutatás szerint az európaiak többsége, 55 százaléka elutasítja és teljesen megtiltaná a muszlimok bevándorlását.

A kvóta továbbra is napirenden

A Migrációkutató dokumentumában az is szerepel, hogy a szabályozási törekvéseket vizsgálva megállapítható, hogy a menedékkérők szétosztási mechanizmusa, vagyis a kvóta továbbra is napirenden van.

A magyarok nemet mondtak a kvótákra Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A jelentés azt állítja, hogy a migráció 2017-ben is az európai diskurzus meghatározó témája marad, a francia elnökválasztás és a német szövetségi választásokok kiemelt kampánytémája lehet. Főleg, mert bár az uniós döntéshozatal nagy utat tett meg 2015 nyarát követően, megnyugtató megoldást még nem sikerült találni a bevándorlásra.

A Migrációkutató Intézet teljes jelentése elérhető ezen az oldalon.