Elsöprő szavazati aránnyal választották újra a debreceni rektort

2017.02.25. 10:53

Több piaci bevételt, önfenntartó egyetemet és egy 15., az állatorvosi kar alapítását tűzte ki célul. Ha a fenntartó is támogatja, akkor Szilvássy Zoltán lesz a leghosszabb időn át regnáló rektora a Debreceni Egyetemnek - írja az unideb.hu.

A Szenátus 61 igen, 2 nem, 3 tartózkodás mellett javasolta Szilvássy Zoltánt rektornak – az intézmény jelenlegi vezetőjét, aki egyébként egyedüliként pályázott. A rektor korábban pályázati bemutatóján felidézte az elmúlt évek szervezeti átalakításait:

  • megszűntették a centrumokat,
  • egységesítették a gazdaságtudományi karokat,
  • bevezették a kancellári rendszert,
  • létrejött a konzisztórium,
  • kialakították az országban egyedülálló sport és rekreációs infrastruktúra és hallgatói környezetet (DESOK és a SET központ).

Egyetemi kórházi státuszt hozna létre

A választást megelőző prezentációjában jelentős szervezeti változásokat jelentett be. Ilyen például egészségügyi területen az egyetemi kórházi státusz bevezetése.

Ezzel tervei szerint Magyarország legnagyobb betegellátó rendszere jön létre a Debreceni Egyetemen.

Elképzelései szerint javulnának az orvosképzés gyakorlati kapacitásának feltételei. Január elsejével a Debreceni Egyetem középirányítóként vette át a Kenézy Kórház irányítását az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól. Nyárig valamennyi orvosi diszciplína vezetőivel és a szakorvosokkal is egyeztetés indul az új rendszer működésének részleteiről, s a tervek szerint a nyár közepétől már egyetemi kórházként működhet tovább a Kenézy – mondta a rektor.

Dr. Prof. Szilvássy Zoltán rektor a Debreceni Egyetem Szenátusi ülésén foglalta össze pályázatát.Forrás: unideb.hu

Állatorvostudományi Kart alapítanának

Debrecen egy mezőgazdasági régió közepén helyezkedik el,a Debreceni Egyetemen pedig multidiszciplináris agrártudományi képzés folyik, aminek meghatározó része lesz az állatorvostudomány– hangsúlyozta Szilvássy. Előadásában elhangzott, hogy az ország haszonállat-állományának zöme az egyetem térségében található, de a magyar állatorvosok átlagéletkora 63 év, így nagy társadalmi igényt tudnának kielégíteni, ha a már meglévő erős agrár- és orvostudományi bázison meg tudják alapítani az Állatorvostudományi Kart.

Ez lenne a Debreceni Egyetem 15. kara.

Debreceni EgyetemForrás: Wikipedia

Intézményi beruházások lesznek

Az oktatás fejlesztéséhez szükséges beruházási terveket is bemutatta a rektor: a Főépület energetikai és állagmegóvási rekonstrukciója mellett felépítenék az eredetileg tervezett további szárnyakat az Egyetem térre, s új oktatási központot építenének a külföldi hallgatók képzésének bővítésére, így az intézmény tovább őrizhetné piacvezető pozícióját ebben a szegmensben. A korszerűsítés mellett új épületszárnyat is kapna a mérnöki képzés, valamint a megnövekedett igények miatt új egységek létrehozásával és a kapacitások bővítésével javítanák a könyvtári szolgáltatást.

Dr. Prof. Szilvássy ZoltánForrás: Origo

Önfenntartó egyetem a cél

Többek között azt fogalmazta meg célként, hogy a tavaly már 120 milliárd fölötti mérlegfőösszeggel rendelkező intézmény az ipari együttműködéseiből és kutatási tevékenységéből a következő években tovább növelje piaci bevételeit, így valósítva meg az önfenntartó egyetem célkitűzést.

A Felsőoktatás-Ipar Együttműködési Központ kvázi karként alakulna meg,

ami azt jelenti, hogy a gyógyszeripar területén fog a regionális iparfejlesztéshez szükséges kutatásokat és fejlesztéseket végezni. Ez az alapja a későbbiekben létesítendő termelő üzemnek, amely jelentős, a piacról származó bevételekkel járul majd hozzá az önfenntartó egyetem megvalósulásához – magyarázta Szilvássy Zoltán.

A rektor 2022. április 30-ig kap megbízást.

Bognár István, a Debreceni Egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke leadja szavazatát a rektorválasztó SzenátusonForrás: unideb.hu

Töretlen a hallgatói bizalom

Dr. Prof. Szilvássy Zoltán rektor munkásságának elmúlt 3 éve alatt hatékonyan valósult meg a rektor-kancellár-HÖK közötti együttműködés.

– mondta Bognár István, EHÖK elnök, majd kiemelte, az együttműködés olyan stratégiai pályára állította a Debreceni Egyetemet, amely egyedülálló környezetet nyújt a hallgatóknak egyetemi tanulmányaik során.

Gondolok itt a kiemelkedő infrastruktúrára, mint a sportcsarnok, a HALL rendezvényközpont vagy az UniBike rendszerre, ami egyetemi polgárok campusok közötti közlekedését segíti.

De a meglévő hallgatói szolgáltatások minőségének javulását és szélesedő körét is fontosnak gondolom. Jó példa erre az egyetem közelébe települő cégek sokasága, ami a hallgatói munkalehetőségek számát is növelte. – foglalta össze a hallgatói képviselő.