Elsöprő szavazati aránnyal választották újra a debreceni rektort

Debreceni Egyetem
Debreceni Egyetem
Vágólapra másolva!
Több piaci bevételt, önfenntartó egyetemet és egy 15., az állatorvosi kar alapítását tűzte ki célul. Ha a fenntartó is támogatja, akkor Szilvássy Zoltán lesz a leghosszabb időn át regnáló rektora a Debreceni Egyetemnek - írja az unideb.hu.
Vágólapra másolva!

A Szenátus 61 igen, 2 nem, 3 tartózkodás mellett javasolta Szilvássy Zoltánt rektornak – az intézmény jelenlegi vezetőjét, aki egyébként egyedüliként pályázott. A rektor korábban pályázati bemutatóján felidézte az elmúlt évek szervezeti átalakításait:

  • megszűntették a centrumokat,
  • egységesítették a gazdaságtudományi karokat,
  • bevezették a kancellári rendszert,
  • létrejött a konzisztórium,
  • kialakították az országban egyedülálló sport és rekreációs infrastruktúra és hallgatói környezetet (DESOK és a SET központ).

Egyetemi kórházi státuszt hozna létre

A választást megelőző prezentációjában jelentős szervezeti változásokat jelentett be. Ilyen például egészségügyi területen az egyetemi kórházi státusz bevezetése.

Ezzel tervei szerint Magyarország legnagyobb betegellátó rendszere jön létre a Debreceni Egyetemen.

Elképzelései szerint javulnának az orvosképzés gyakorlati kapacitásának feltételei. Január elsejével a Debreceni Egyetem középirányítóként vette át a Kenézy Kórház irányítását az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól. Nyárig valamennyi orvosi diszciplína vezetőivel és a szakorvosokkal is egyeztetés indul az új rendszer működésének részleteiről, s a tervek szerint a nyár közepétől már egyetemi kórházként működhet tovább a Kenézy – mondta a rektor.

Dr. Prof. Szilvássy Zoltán rektor a Debreceni Egyetem Szenátusi ülésén foglalta össze pályázatát. Forrás: unideb.hu

Állatorvostudományi Kart alapítanának

Debrecen egy mezőgazdasági régió közepén helyezkedik el,

– hangsúlyozta Szilvássy. Előadásában elhangzott, hogy az ország haszonállat-állományának zöme az egyetem térségében található, de a magyar állatorvosok átlagéletkora 63 év, így nagy társadalmi igényt tudnának kielégíteni, ha a már meglévő erős agrár- és orvostudományi bázison meg tudják alapítani az Állatorvostudományi Kart.

Ez lenne a Debreceni Egyetem 15. kara.

Debreceni Egyetem Forrás: Wikipedia

Intézményi beruházások lesznek

Az oktatás fejlesztéséhez szükséges beruházási terveket is bemutatta a rektor: a Főépület energetikai és állagmegóvási rekonstrukciója mellett felépítenék az eredetileg tervezett további szárnyakat az Egyetem térre, s új oktatási központot építenének a külföldi hallgatók képzésének bővítésére, így az intézmény tovább őrizhetné piacvezető pozícióját ebben a szegmensben. A korszerűsítés mellett új épületszárnyat is kapna a mérnöki képzés, valamint a megnövekedett igények miatt új egységek létrehozásával és a kapacitások bővítésével javítanák a könyvtári szolgáltatást.

Dr. Prof. Szilvássy Zoltán Forrás: Origo

Önfenntartó egyetem a cél

Többek között azt fogalmazta meg célként, hogy a tavaly már 120 milliárd fölötti mérlegfőösszeggel rendelkező intézmény az ipari együttműködéseiből és kutatási tevékenységéből a következő években tovább növelje piaci bevételeit, így valósítva meg az önfenntartó egyetem célkitűzést.

A Felsőoktatás-Ipar Együttműködési Központ kvázi karként alakulna meg,

ami azt jelenti, hogy a gyógyszeripar területén fog a regionális iparfejlesztéshez szükséges kutatásokat és fejlesztéseket végezni. Ez az alapja a későbbiekben létesítendő termelő üzemnek, amely jelentős, a piacról származó bevételekkel járul majd hozzá az önfenntartó egyetem megvalósulásához – magyarázta Szilvássy Zoltán.

A rektor 2022. április 30-ig kap megbízást.

Bognár István, a Debreceni Egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke leadja szavazatát a rektorválasztó Szenátuson Forrás: unideb.hu

Töretlen a hallgatói bizalom

– mondta Bognár István, EHÖK elnök, majd kiemelte, az együttműködés olyan stratégiai pályára állította a Debreceni Egyetemet, amely egyedülálló környezetet nyújt a hallgatóknak egyetemi tanulmányaik során.

De a meglévő hallgatói szolgáltatások minőségének javulását és szélesedő körét is fontosnak gondolom. Jó példa erre az egyetem közelébe települő cégek sokasága, ami a hallgatói munkalehetőségek számát is növelte. – foglalta össze a hallgatói képviselő.