Botka 40 milliós botránya: bíróság előtt a polgármester közvetlen munkatársai

Botka László polgármester Szeged
MSZP
Budapest, 2014. május 31. Botka László választmányi elnök nyilatkozik a sajtónak a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országos választmányának ülése közben a párt VI. kerületi, Jókai utcai székháza előtt 2014. május 31-én. Elrendelte az MSZP választmánya a teljes tisztújítást, és július 19-ére összehívta a párt tisztújító kongresszusát. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Kijelölték a bíróságot a Botka László szegedi polgármester több közvetlen munkatársa ellen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt indított perben. Miután a szegedi bíróságok elfogultságot jelentettek, a Gyulai Járásbíróság tárgyalja majd az ügyet. A vádak szerint az önkormányzatnál éveken át - ahogy mondják - haveri alapon osztogatták a több százezer forintos parkolóbérleteket, ezzel pedig 40 milliós kárt okoztak a városnak - számolt be róla a TV2 Tények című hírműsora. A vádlottak közt van a parkolási cég több vezetője mellett Mózes Ervin címzetes főjegyző, Solymos László alpolgármester és Kalmár Gábor, Botka László személyes kabinetvezetője is. 
Vágólapra másolva!

A vád szerint Szegeden a Botka László vezette önkormányzat baráti alapon adta az ingyenes kombinált éves bérleteket, 2008 és 2012 között összesen 300-at. Szegeden a belvárosban egy óra parkolás 2012-ben 440 forintba került, egy éves bérlet ára pedig 231 ezer forint volt akkoriban. Az ügyben egy adósságkezeléssel foglalkozó kft. ügyvezetője tett feljelentést, mert szerinte nem azok kapták az ingyenes bérleteket, akiknek a munkájához erre szükség lett volna, hanem többek közt a városvezetők titkárnői.

Ráadásul az egész úgy zajlott, hogy még csak rendeletet sem hoztak arról, hogy ezt megtehessék, erre csak 2013-ban kerítettek sort. A vádirat szerint ezzel negyvenmillió forintos kárt okoztak a városnak.

Botka László szegedi polgármester Forrás: MTI/Kovács Attila

Az ügyben a szegedi parkolási cég két volt vezetőjét, egy üzletágvezetőt, valamint Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, Solymos László alpolgármestert és Kalmár Gábort, Botka László kabinetvezetőjét vádolták meg jelentős vagyoni hátrányt okozó, hűtlen kezeléssel. A Tények mindegyiküket kereste, de senki nem nyilatkozott. Mózes Ervin címzetes főjegyző a Délmagyarország című lapnak korábban azt mondta, vezetői értekezleteken fogalmaztak meg javaslatokat a Szegedi Közlekedési Társaság ügyében arról, hogy ki kapja az ingyenbérleteket, ezeket ők hárman (a főjegyző, az alpolgármester és a kabinetvezető) írták alá.

A közlekedési cég vezetőit hűtlen kezeléssel, a három városházi tisztviselőt erre való felbujtással vádolják. Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésért akár öt év börtönt is kiszabhat a bíróság. A per néhány hónap múlva kezdődhet.

Botka Lászlót az MSZP miniszterelnök-jelöltnek akarja, ez egyébként nem találkozik több, baloldali ellenzéki párt véleményével. Az MSZP gyakran hivatkozik arra, hogy Botka milyen sikeres polgármester Szegeden - a parkolási botrány ennek némileg ellentmond.