A meggyilkolt romákra emlékeztek

romagyilkosságok, romatámadások, WikiLeaks, Tatárszentgyörgy
Vágólapra másolva!
"Mindjárt jövök értetek" - ezek voltak az utolsó szavai annak a 27 éves tatárszentgyörgyi férfinak, aki a gyerekeit próbálta kimenteni lángoló házukból nyolc évvel ezelőtt. A kegyetlenül meggyilkolt áldozat utolsó mondatát élettársa idézte fel később a tárgyaláson, aki nem csak a szerelmét, hanem a kisfiát is elvesztette azon a végzetes éjszakán. A romák ellen elkövetett sorozatgyilkosság áldozataira emlékeztek ma.
Vágólapra másolva!
Tatárszentgyörgy volt a sorozatgyilkosságok hetedik helyszíne Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A Pest megyei település cigánysorának utolsó házát 2009. február 23-ra virradóra támadták meg fegyverekkel és Molotov-koktélokkal.

Ez volt a hetedik helyszín a sorozatban.

A kettős gyilkosság bizonyítási eljárásán a megözvegyült asszony azt mondta: éjfél után üvegcsörömpölésre ébredtek, és

amint élettársa kilépett a hálószobából, látta, hogy lángol a nappali függönye.

Abban a helyiségben aludt a család két nagyobbik gyereke.

Az ítélethirdetés pillanata, nem mindenki bírta állva végighallgatni Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A férfi odaszaladt az öt- és hatéves gyerekhez, megfogta a kezüket, hogy kimentse őket, majd odaszólt neki:

de amint kilépett az ajtón, három nagy durranás hallatszott. A legnagyobb gyerek, aki szintén megsérült, visszarohant, az asszony pedig a legkisebb, alig kétéves gyerekével együtt rohant ki a házból és a férfit kereste. Amikor meglátta a ház sarkánál, nem messze a terasztól, arccal a föld felé feküdt.

Kérdezte tőle, hol van Robika, de már nem kapott választ.

A kisgyereket az egyik odafutó szomszédjára bízta, majd megpróbálta betörni a konyhaablakot, hogy bejusson az égő házba, hátha visszament a kisfiú. Szóltak neki, hogy

- közölte az asszony, aki azzal folytatta, hogy felkapta a vérző kisfiút, majd átrohant vele a szomszédba, de akkor már nem élt. A mentők megnézték a gyereket,

akit még mindig a kezében szorongatott az édesanyja,

majd az apán próbáltak segíteni, de már rajta sem tudtak.

Az asszony arról beszélt a tárgyaláson, hogy

azt, hogy a durranások lövések voltak,

csak délután tudta meg a kórházban, rokonoktól, ahol a legnagyobb gyerekét kezelték.

Koszorú és szolidaritás

2008 és 2009 között összesen kilenc településen támadtak fegyverekkel és gyújtópalackokkal romákra: 2008-ban Galgagyörkön, Piricsén, Nyíradonyban, Tarnabodon, Nagycsécsen és Alsózsolcán, 2009-ben pedig Tatárszentgyörgyön, Tiszalökön és Kislétán voltak támadások. Kislétán és a tiszalöki támadásban egy, míg Nagycsécsen két ember halt meg, Tatárszentgyörgyön pedig a 27 éves férfi és az 5 éves kisfia.

Nagycsécs, 2008. november 3. Emberek várakoznak a Dózsa György utcában, ahol éjjel ismeretlenek Molotov-koktélokat dobtak két házra, és két embert lelőttek. Forrás: MTI/Vajda János

"Az értelmetlen gyilkosságsorozat hat ártatlan roma ember halálával végződött, mely mélységesen megrázta a magyarországi roma közösség egészét. Tudatnunk kell a társadalom minden tagjával, hogy az értelmetlen gyűlölködés, az ártatlan véráldozat nem vezet sehova.

Értékké kell tennünk a szolidaritást, az elfogadást, hogy e tragédiasorozat ne ismétlődhessen meg.

Fontosnak tartjuk, hogy a társadalom minden tagjának közös célja legyen egy elfogadó, egymás értékeit tiszteletben tartó társadalom megteremtése" - írta Balogh János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke az évforduló alkalmából.

Tatárszentgyörgy, 2009. március 1. Egy kutya ugat, amikor rendőrök járőröznek Tatárszentgyörgyön. Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai pedig idén is koszorút helyeztek el a brutálisan meggyilkolt Csorba Róbert és fia, Robika síremlékén.

2013-ban a Budapest Környéki Törvényszék a romagyilkosságok ügyében első fokon három vádlottat tényleges életfogytiglanra ítélt, sofőrjüket pedig 13 év fegyházra. Két évvel később, másodfokon is helybenhagyták ezt az ítéletet.