A Fidesz nagyon vezet, már az MSZP is veri a Jobbikot

népszavazás 2016 kvótareferendum Molnár Gyula MSZP
Vágólapra másolva!
Ha most rendeznék a választásokat, akkor jelentős fölénnyel nyerne a Fidesz–KDNP – derült ki a ZRI Závecz legfrissebb felméréséből. Az MSZP megelőzte a Jobbikot, míg rajtuk kívül csak a Demokratikus Koalíció jutna be a parlamentbe, ha önállóan indulna.
Vágólapra másolva!

A Fidesznek január és február között egy kicsivel, 26-ról 27 százalékra bővült a tábora. A Szocialista Párt megtartotta a 12 százalékos eredményét, a Jobbik minimálisat, 1 százalékpontot veszítve 11 százalékon áll. A DK-nak a múltkor 4, most 5 százalékos volt a támogatottsága. Az LMP – ahogyan az utóbbi hét hónapban mindig – továbbra is 3 százalékos.

Ebben a felmérésben a Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékot kapott, az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok a választók 1-1 százalékát tudták maguk mögé állítani. Nem szerepelt a listán, de a válaszadók spontán módon említették a Momentumot – 1 százaléknyian. A politikától távolságot tartó választópolgárok aránya 35 százalék.

Forrás: ZRI-Závecz

A politikai aktivitás nem nőtt, így a biztos pártválasztók csoportjába most is a szavazópolgárok egyharmada tartozik, ezért a körükben mért adatok továbbra is tájékoztató jellegűek. Ebben az elkötelezett választói közegben

a Fidesz 48 százalékos, az MSZP 19, a Jobbik 17 százalékot ért el.

A Demokratikus Koalíciónak itt 6 százaléka van, az LMP 4 százalékos. A biztos pártválasztók 1-1 százaléka támogatja a Kétfarkú Kutyapártot, az Együttet, a Liberálisokat és a Párbeszédet – ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet február közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.

Van még tartaléka a Fidesznek

Jelenleg a választópolgárok közül 5,2 millió embernek van kedvelt pártja. A Fidesz tábora 2,2 milliós, az MSZP-é nagyjából 1 milliós, a Jobbiké 900 ezres. Az ellenzéki oldalon számottevő támogatással rendelkezik még a Demokratikus Koalíció 400 ezer és az LMP nagyjából negyedmillió fővel. Az Együttnek, a Liberálisoknak, a Párbeszédnek és Kétfarkú Kutyapártnak egyenként 100 ezer körüli szimpatizánsa van. A pártnélküliek 2,8 milliós csoportjából

körülbelül 300 ezren azt szeretnék, ha maradna a kormány a jövő évi választások után is,

nagyjából egymillióan viszont a távozását szorgalmazzák. Másfél millió választótól nagyon messze áll a politika.