Puskás-stadion: annyiba kerül, mint tervezték

Puskás Ferenc stadion, Népstadion
Puskás Ferenc stadion (Népstadion) bontása 2016.03.21.
Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag annyiba kerül a Puskás-stadion megépítése, mint amit 2016-ban a közbeszerzési hatóságnál bejelentettek – közölte a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja. Mindössze 5 százalékkal – kevesebb mint egytizeddel – magasabb a legkedvezőbb ajánlat a becsültnél. A 190 milliárd forintban ráadásul benne vannak olyan költségek is, mint a parkolók és hidak megépítése, sőt, egy rendőrőrsé is. Plusz a 40 milliárd forintos áfa is, ami visszakerül a költségvetésbe.
Vágólapra másolva!

Az új Puskás-stadion egy székre jutó költsége 2,1 millió forint, ez a költség pedig európai viszonylatban átlagos – írják a közleményben. Emlékeztetnek arra, hogy a közelmúltban megépült, a Puskáshoz hasonló méretű európai stadionok – Baku, Marseille, München, London és Varsó – egy székre jutó nettó költsége 1,2–3,1 millió forint közé esett. Ez pedig azt mutatja, hogy

a komplexum kivitelezése reális piaci keretek között történik.

A közleményben az is olvasható, hogy a nyílt nemzetközi közbeszerzési eljárásban két ajánlat érkezett: a Strabagé, valamint a Magyar Építő és a ZÁÉV konzorciumáé. Előbbi 3,3 százalékkal drágább volt, így utóbbi nyerte el a pályázatot. Az olcsóbb ajánlat tartalmazza az építés költségét, a három hónapon át történő üzemeltetést és a nyitórendezvény költségeit is. Az ajánlat 5 százalék tartalékot is magában foglal váratlan eseményekre.

Ez alapján tehát a stadion ára 142,85 milliárd forint, az 5 százaléknyi tartalék további 7,15 milliárd forintot tesz ki, az áfa összege pedig 40,5 milliárd forint.

Az ár a nem stadion jellegű terek költségét is, például a konferenciatermek, parkolók, hidak, sportmúzeum, rendőrőrs, étterem és szurkolói bolt árát is tartalmazza.

A tervek szerint így nézne ki az új Puskás-stadion Fotó: Szabó Gábor - Origo

A stadionról mindössze egyetlen hivatalos költségbecslés készült még 2016-ban, ez pedig összesen 180 milliárd forintos költséget állapított meg. A beérkezett legkedvezőbb ajánlat ennél mindössze 5,8 százalékkal volt magasabb. A Nemzeti Sportközpontok így megkötheti a szerződést, és az is garantált, hogy

az idei költségvetésben egyetlen fillér többletköltségre sincs szükség.

Az új Puskás Ferenc Stadion hétszintes, összesen bruttó 213 700 négyzetméter alapterületet kitevő épületének tervei elkészültek. A stadionnak jogerős és végrehajtható építési engedélye van. A terv szerint 2019 végére felépülő, 67 ezer férőhelyes stadionra azért van szükség, mert 2020-ban Magyarország első alkalommal lehet házigazdája az UEFA labdarúgó-Európa-bajnokságnak. Ha Magyarország kivívja a részvétel jogát, a magyar válogatott legalább két csoportmeccsét, és ha továbbjut, akár a nyolcaddöntőt is Budapesten játssza majd.