Változatos programok a szegedi árvízi emléknapon

Vágólapra másolva!
A Szegedet romba döntő 1879-es árvíz évfordulója alkalmából rendezett emléknapra szombaton több száz cserkész érkezik. A rendezvényen többek közt lesz főzőverseny, íjászat és lovagkori városi játék.
Vágólapra másolva!

A dél-alföldi cserkészek és Szeged-Belvárosi Plébánia munkatársai által szervezett esemény számos programot kínál kicsiknek és nagyoknak a Dóm téren és környékén. Az érdeklődőket

főzőverseny, kézműves foglalkozások, teaház, kiállítások, hadijáték, lovagkori városi játék, kovácsolás, íjászat

várja.

Őze Dorina, a rendezvény sajtófelelőse azt mondta, a legkisebbeket mesemondás, bábelőadás, Teddy Maci Kórház fogadja, a nagyobbakat népzene, tánctanítás és izgalmas éjszakai játék szórakoztatja.

Az ország minden részéről és a határon túlról érkező cserkészcsapatok tagjai, valamint a helybéliek látványos,

interaktív természettudományi kísérleteket is megtekinthetnek,

ahol kiderül, hogy milyenre festi a lángot a lítium, vagy hogyan kell vízrakétát készíteni. A rendezvény hálaadó szentmisével és tábortűzzel zárul.

Szegedre 1879. március 12-én hajnali 2 órakor tört be a Tisza, ami hatalmas anyagi károkat okozott, de a modern fejlődés lehetőségeit is megnyitotta a város előtt.

A Tisza árja a partokkal párhuzamosan haladó töltéseket Szegedtől északra mintegy 20 kilométerre, Petresnél átszakította, majd északnyugatról az alföldi vasút töltését is elsöpörve elöntötte a várost. Az árvíz miatt az akkor 75 ezer lakosú városban 146 ember halt meg.

A víz csak három hónap múlva, a szivattyúzások után kezdett apadni. Több mint ötezer épület omlott össze, mintegy 60 ezer ember vesztette el otthonát.