Áldozatvédelmi krízisközpont létesül Budapesten

gyerekbántalmazás, gyerekverés
Ököllel ütögette diákját az egyik tanár Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Létező igényekre épül az Igazságügyi Minisztérium által kialakított új áldozatvédelmi stratégia – mondta Vízkelety Mariann, a tárca igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára egy háttérbeszélgetésen.
Vágólapra másolva!

Az áldozatvédelem szakmai és módszertani irányítását január 1-től az Igazságügyi Minisztérium vette át. Vízkelety Mariann elmondta, hogy idén november 16-ig kell jelenteniük az Európai Bizottságnak, hogy

az áldozatvédelmi irányelvek mennyire épültek be a hazai jogszabályokba.

Ezt a jelentést egyébként háromévente meg kell ismételni – tette hozzá.

Az elsődleges cél, hogy az áldozatvédelmi szolgáltatásokkal minél több embert érjenek el. Szükséges az egyházak és a civil szervezetek bevonása is – mondta az államtitkár.

Létrehozzák az áldozatvédelmi krízisközpontot a Wesselényi utcában. Az ottani krízisközpontban éjjel-nappali ügyelet lesz, ahol nemcsak tanácsot adnak, hanem a szükséges szolgáltatások is elérhetőek lesznek – fejtette ki az IM államtitkára. Személyre szabott szolgáltatásokat is nyújtanak.

A kormányzat az egyházak és a civilek segítségét is kéri az áldozatvédelemhez - Képünk illusztráció Forrás: Photononstop/Philippe Turpin/Photononstop/Philippe Turpin

Az áldozatvédelmi krízisközpont egy teljesen új dolog Magyarországon. Egy volt igazságügyi hivatalban alakítják ki, így jelentős többletköltséggel sem jár majd – mondta Vízkelety Mariann.

Indítanak egy tájékoztató kampányt is az áldozatvédelem területén. Az IM célja, hogy a közigazgatásban dolgozók számára indítsanak egy képzést ezen a területen. Nemcsak a civil szervezetek bevonásával, hanem az egyetemeken is toborzásba kezdene a tárca, hogy

önkéntes munkára buzdítsák a tanulókat.

Jelenleg egy zöldszám is üzemel, ahol fogadják a bejelentéseket a felkészült kollégák. Az áldozatsegítés mindig a hazai igazságügyi politika középpontjában volt. Arra a kérdésre, hogyan lehetne a családon belüli erőszak felderítését növelni, Vízkelety Mariann azt mondta, hogy ez nagyrészt a helyben dolgozó szakemberek (rendőrség, védőnők) munkáján múlik. Csak egy biztonságos környezetben lehet elérni, hogy a hatóságok által emelt gátak leomoljanak, és az érintettek segítséget kérjenek – tette hozzá.