Negyedmilliárdos támogatást kell visszafizetniük a szabálytalan közfoglalkoztatóknak

Vágólapra másolva!
Összesen negyedmilliárd forintot kell visszafizetniük a szabálytalanul működő közfoglalkoztatóknak – írta a Belügyminisztérium tavalyi hatósági ellenőrzéseket összegző beszámolójára hivatkozva a Magyar Nemzet keddi számában.
Vágólapra másolva!

Az ellenőrzések során harminc közfoglalkoztatónál tártak fel súlyos szerződésszegést, hatra rendbírságot szabtak ki, tizenkét esetben feljelentést tettek.

A szerződést szegő közfoglalkoztató gyakran önkormányzat, amely a támogatás visszafizetésére részletfizetést kér, de az sem ritka, hogy nem tud fizetni – írta a lap.

A legtöbb szabálytalanságot Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közfoglalkoztatók követték el,

nekik kell a teljes összes több mint felét, 145 millió forintot visszafizetni. Ugyanakkor nyolc megyében nem tapasztaltak szabályszegést.

A Magyar Nemzet cikke szerint a feltárt szabálytalanságok között volt olyan eset, hogy miközben az önkormányzat paprikaültetvényén kellett volna dolgozniuk a közmunkásoknak, az ellenőrök egy önkormányzattal szerződött vállalkozó földjén bukkantak rájuk.

Tavaly a közfoglalkoztatással kapcsolatban összesen 255 panasz érkezett a hivatalokhoz, de 71 százalékuk megalapozatlan volt a tárca összesítése szerint.