Messze nem kerül 295 milliárdba az új Puskás-stadion

Puskás Ferenc stadion, Népstadion
Puskás Ferenc stadion (Népstadion) bontása 2016.03.21.
Vágólapra másolva!
Súlyosan valótlan állítások jelentek meg egyes hazai sajtóorgánumokban az új Puskás Ferenc Stadionnal kapcsolatban – állítja a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja (KKBK).
Vágólapra másolva!

A KKBK szerint valótlan a Napi.hu cikke, miszerint a „kormány 295,8 milliárd forintra emelte a Puskás Ferenc Stadion felépítésének állami támogatását", mivel a cikkben rosszul vannak értelmezve a kormányhatározatban szereplő összegek, illetve azokat hibásan adták össze.

Az új Puskás-stadion építési költsége nettó 142,85 milliárd forint. A beruházás áfatartalma 40,5 milliárd forint, ez visszafizetésre kerül a költségvetésbe, tehát nem minősül kiadásnak. A beruházási ajánlat 5 százaléknyi tartalékot, 7,15 milliárd forintot tartalmaz előre nem látható, váratlan eseményekre,

ennek felhasználása azonban nem automatikus, az csak előzetes megrendelői engedély alapján vehető igénybe.

A KKBK szerint az új stadion építési költsége európai viszonylatban átlagosnak mondható Fotó: Szabó Gábor - Origo

A KKBK szerint a híresztelésekkel szemben a 2020-as UEFA labdarúgó-Európa-bajnokság négy mérkőzésének otthont adó, világszinten is korszerű új Puskás-stadion olcsóbb, és ráadásul nagyobb is lesz, mint a londoni Chelsea új otthona.

A Chelsea stadionja nettó 179 milliárd forintból épül, míg a Puskás-stadion nettó 142,85 milliárd forintból. A londoni topcsapat új létesítménye 60 ezer, míg a Puskás-stadion 67 ezer férőhelyes lesz.