Verték a gyerekeket az otthonban

Vágólapra másolva!
Az ombudsman által is feltárt problémákkal, köztük a bántalmazásokkal összefüggésben rendőrségi eljárás indult a zalaegerszegi gyermekotthon több dolgozója ellen, és visszavonták az otthonvezető megbízatását – írta a Zalai Hírlap.
Vágólapra másolva!

A lap a gyermekotthonban az alapjogi biztos által végzett vizsgálat múlt héten nyilvánosságra hozott, komoly és rendszerszintű alapjogi visszásságokat feltáró eredménye kapcsán kereste meg a minisztériumot. Ott azt a választ kapták, hogy az elmúlt év második felében a zalaegerszegi speciális gyermekotthon beolvadt az esztergomi székhelyű Emmi Speciális Gyermekotthoni Központ, Általános Iskola és Szakiskolába, ahol korábban is magas szinten folyt a speciális igényű gyermekek nevelése. Ebben az intézményben és a zalaegerszegi gyermekotthonban olyan

beilleszkedési, magatartási, tanulási problémákkal küzdő fiatalok élnek, akik sem családi környezetben, sem korábbi gondozási helyükön nem tudtak megfelelni a társadalmi normáknak.

Az ombudsman és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vizsgálata is feltárta, hogy a zalaegerszegi gyermekotthonban

a dolgozók és a növendékek, valamint a gyermekek között gyakori volt a szóbeli agresszió, több esetben előfordult fizikai bántalmazás is.

Ezek megelőzése érdekében az integrált intézmény vezetője intézkedéseket tett; többen írásbeli figyelmeztetést kaptak, és volt, akinek megszüntették a munkaviszonyát.

Ezzel párhuzamosan a megyei rendőr-főkapitányság két gyermekfelügyelő és két nevelő ellen indított eljárást, az integrált intézmény vezetője pedig visszavonta a korábbi otthonvezető megbízatását. A szóbeli agresszió megakadályozása érdekében tréninget indítanak a dolgozók és a gondozottak részére – írta a minisztérium.