Orbán Viktor: a magyar migrációs szabályozás körül várható a legfontosabb vita

Havasi Bertalan; Várhelyi Olivér; Orbán Viktor
Brüsszel, 2017. március 9. Orbán Viktor miniszterelnök (k), valamint Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (b) és Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője érkezik az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára 2017. március 9-én. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Vágólapra másolva!
A menekült- és migrációs kérdés körül várható a legfontosabb vita az európai uniós csúcstalálkozón - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben az EU csúcs előtt.
Vágólapra másolva!

Magyar szempontból a menekült- és migrációs kérdés körül várható a legfontosabb vita az európai uniós csúcstalálkozón, ugyanis Magyarország olyan régóta sürgetett jogszabályt fogadott el, amelynek lényege, hogy még az unió területén kívül választaná külön a tényleges menekülteket és a migránsokat - mondta ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos tanácskozását megelőzően csütörtökön.

A miniszterelnök szerint

a magyar jogszabályt érintő támadásokat ki kell védeni és be kell bizonyítani, hogy a magyar szabályozások az európai joggal összhangban vannak és azt a célt szolgálják.

Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, nem könnyű jó európainak lenni közép-európaiként, mivel a régió országainak eltérő történelmi öröksége, másfajta ösztöne van több kérdést illetően és hagyománybéli értékeinek tekintetében is.

Orbán viktor beszélt arról is, hogy Donald Tusk lesz az Európai Tanács elnöke, az Európai Néppárt egyetlen közös jelöltje. A miniszterelnök kijelentette, mivel a magyar kormányzó pártok - a kereszténydemokraták és a Fidesz is - az Európai Néppárthoz tartoznak, ezért annak

egyetlen közös jelöltjét fogja támogatni Magyarország.

Az ezzel kapcsolatos vitákat pedig Magyarország meghagyja a lengyeleknek - tette hozzá a kormányfő.