Szijjártó: A kormánynak a magyar emberek biztonsága a legfontosabb

Szijjártó Péter
Budapest, 2017. február 2. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart, miután megbeszélést folytatott Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2017. február 2-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a svéd külügyminiszter kijelentésére reagálva azt mondta, a magyar kormánynak a magyar emberek a legfontosabbak, az ő biztonságuk, és nem az, hogy a biztonságos országokból érkező illegális bevándorlók törvénytelen úton bejussanak Magyarországra és szabadon mozogjanak.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter arra reagált, hogy a Göteborgs Posten csütörtökön közölte Margot Wallström nyilatkozatát, amelyben a svéd külügyminiszter azt mondta a magyar menekültügyi eljárást módosító törvényről, hogy aggódik, annak milyen következményei lehetnek.

A svéd külügyminiszter azt is mondta, részt vett egy külügyminiszteri ülésen, ahol nyilvánvalóvá vált, hogy Magyarország azon országok egyike, "amelyek szögesdrótot vásároltak nagy mennyiségben, miközben mi takarókat szereztünk be".

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a svéd külügyminiszter

Mint mondta, amikor nem is olyan régen egy sérült magyar lánynak kellett volna segíteni, hogy Svédországban tudjon maradni, mert kizárólag ott élnek rokonai, akkor Svédország erre nem látott lehetőséget, ezt a segítséget nem adta meg, pedig a magyar lány ottmaradásának költségeihez a magyar kormány is hozzájárult volna. A külügyminiszter szerint

a sérült magyar lánynak nem jutott "pokróc" Svédországban, ellentétben az illegális bevándorlókkal.

Ez az a képmutató szemlélet, amelyet a magyar kormány nem tud, és nem is akar átvenni – mondta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Illyés Tibor

Szijjártó Péter azt mondta, a svéd kormány természetesen eldöntheti, hogy számára kik a fontosak, de ugyanígy tesz a magyar kormány is.

A magyar kormánynak a magyar emberek a legfontosabbak,

az ő biztonságuk, és nem az, hogy a biztonságos országokból érkező illegális bevándorlók törvénytelen úton bejussanak Magyarországra és szabadon mozogjanak – mondta.