Már 31 kanyarógyanús megbetegedés van az országban

Vágólapra másolva!
Harmincegy kanyarógyanús eset van már országszerte, közülük 13 embernél a laboratóriumi vizsgálat igazolta is a betegséget.
Vágólapra másolva!

Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-főorvasa szerint az ország 11 megyéjéből jelentettek kanyarógyanús eseteket, minden megyében egy, maximum két betegséggyanút, tehát ezek szórványos esetek.

A lakosság egészét közvetlenül érintő járványveszély nincs, behurcolt esetek azonban előfordulnak.

Országosan megerősítették a kanyarófigyelő szolgálatot, és az országos tisztifőorvos körlevélben tájékoztatta az egészségügyi intézményeket az ilyenkor szükséges intézkedések megtételére.

Oroszi Beatrix azt mondta, azonosították azt a 39 éves román személyt, akitől feltételezhetően a fertőzés kiindult a makói kórházban. Tőle utólag vett vérminta igazolta a kanyarót,

a román beteg nem volt oltva a betegség ellen.

A főigazgató megerősítette, hogy a makói kórházban a betegség jelentkezésétől kezdve azonnal intézkedési tervet vezettek be, és megkezdődött az ott dolgozók és ápoltak, valamint a családtagjaik járványügyi megfigyelése, március 6-án pedig az oltások beadása. 800 adag kanyaró-rubeola-mumpsz (MMR) oltóanyagot és négy adag humán gammaglobulint biztosítottak a kórházban.

Oroszi Beatrix azt mondta, hogy február 27-e óta a makói kórházban nem tapasztaltak új megbetegedést, azonban

Magyarországon kívül nyolc európai országában alakult ki kisebb-nagyobb kanyarójárvány.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat nem javasolja az utazást:

  • az 1969 előtt születetteknek, akik nem estek át a kanyarón,
  • az olyan várandósoknak, akik nem rendelkeznek két oltással,
  • és a 15 hónaposnál fiatalabb kisgyerekeknek, akiknél nincs idő a védőoltás beadására.

Utóbbi korosztályt említve Oroszi Beatrix azt mondta, előre hozható a 15 hónapos korban esedékes oltás, így ha 9-12 hónapos kor között történik az MMR-oltás, ezt 15 hónapos korban meg kell ismételni, de a szakember ettől függetlenül sem ajánlja, hogy 15 hónaposnál fiatalabb gyerekkel fertőzött terültre utazzanak.

Aki 1969 előtt született és nem esett át a betegségen, vagy 1969-1988 között született és csak egy oltást kapott, egyéni döntés alapján kérheti háziorvosától az oltást. A háziorvostól kapott recepttel a patikában kiváltható a vakcina, amit a háziorvos ad be.

Az oltóanyag két hét után ad védettséget.

A főigazgató arra kérte a gyógyszertárakat, hogy az oltóanyagból ne képezzenek tartalékot, a valós mennyiséget rendeljék meg a nagykereskedőktől.

Oroszi Beatrix szerint sem Debrecenben, sem Hódmezővásárhelyen még nem igazolódott be a kanyaró, így ott nem kellett kórházi zárlatot elrendelni. Csongrád megyében a makói járásban és a szegedi klinikán van megerősített kanyarós eset.

A megbetegedett egészségügyi dolgozóból hétnek volt oltása, hatan mégis elkapták a fertőzést. A főigazgató szerint ez úgy lehetséges, hogy az oltás után nem alakult ki a szervezetben a teljes védettség a betegséggel szemben, azonban ez az esetek 1,2 százalékában fordul elő.