Az Alapjogokért Központ megtámadja a nolimpiás határozatot

Vágólapra másolva!
Az Alapjogokért Központ szerint jogellenes a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) "nolimpiás" népszavazási kezdeményezést érvényesítő határozata, ezért fellebbezést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz.
Vágólapra másolva!

Az Alapjogokért Központ hétfőn a Facebook-oldalán tette közzé állásfoglalását. Ebből kiderül, hogy szerintünk jogellenes a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) "nolimpiás" népszavazási kezdeményezést érvényesítő határozata, ezért fellebbezést nyújtottak be a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

A állásfoglalásból kiderül, hogy nem azt vitatják, hogy összegyűlt a szükséges számú érvényes aláírás, hanem azt, ahogy az FVB eljárt a csoportképzésnél. Szerintük az jogbizonytalanságot okoz. Álláspontjuk szerint az FVB nem az aláírásra valójában jogosult választói csoporthoz igazította a népszavazás elrendeléséhez szükséges választópolgári támogatások számát. Szerintük a helyes jogértelmezés szerint a referendum elrendeléshez

nem 138 ezer, hanem 150 ezer érvényes aláírás szükséges.

Az Alapjogokért Központ szerint semmiképp nem lehet törvényes az FVB eljárása, amellyel a népszavazás elrendeléséhez szükséges érvényes választópolgári támogatások számának meghatározásakor

más választói csoportot vesznek alapul, mint az aláírások érvényességének ellenőrzésekor.

Meglátásuk szerint, ha az ívet – egyébként helyesen – aláírhatták a Budapesten lakóhellyel vagy akár tartózkodási hellyel rendelkező választópolgárok is, akkor azonos módon kell képezni a "vetítési alapot", tehát azt a választói sokaságot is, amelyhez a sokat emlegetett 10 százalékos küszöböt mérik.

Az állásfoglalás szerint "nem állhat elő olyan helyzet, hogy valaki érvényesen támogathat egy kezdeményezést, ugyanakkor

és fordítva".

Azt is írják, hogy "megfelelő érveléssel alátámasztható az is, hogy helyi népszavazáson csak az vehet részt, akinek a legutolsó önkormányzati választáson Budapesten lakó- vagy tartózkodási helye volt: ilyen esetben azonban csak ezen csoport aláírásai számítanak érvényesnek, és ezen csoportból kell képezni a "vetítési alapot" is, amelyhez a 10 százalékot mérik.

Ahogy írják, "az FVB azonban a fenti két jogértelmezést párhuzamosan, vegyítve alkalmazta,

a »vetítési alapot« ugyanis a legutóbbi önkormányzati választáson Budapesten lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezők csoportjából képezték, ugyanakkor érvényesnek tekintették azok aláírását is, akik azóta létesítettek ilyet".

Így jöhetett ki, hogy míg a fővárosban élő választópolgárok számát 1 385 000 főben állapították meg, addig az érvényes aláírások számának ellenőrzésekor elmentek egészen 150 ezerig. A kettő egyszerre nem működik: vagy 1 385 000 fő a „vetítési alap", és akkor 138 ezer érvényes aláírás szükséges, vagy 150 ezer aláírás szükséges, de akkor a „vetítési alap" 1,5 millió választópolgár, tehát a lakó- vagy tartózkodási hellyel jelenleg rendelkező fővárosi jogosultak.

Az állásfoglalás végén azt írják, hogy "a különböző módszerek párhuzamos alkalmazásának kiküszöbölése érdekében

abban a kérdésben, hogy miként kell képezni a tárgyalt választói csoportokat. A népszavazás intézményének kiemelkedő jelentősége elengedhetetlenné teszi ugyanis ezen kérdések tisztázását, hogy a jövőben a hasonló ügyek ne okozzanak jogbizonytalanságot".