Randalírozó migránsokat ítéltek el Szegeden

Vágólapra másolva!
Éhségsztrájkba kezdtek, eltorlaszolták a zárkaajtót, zárkaablakokat törtek ki, és más berendezési tárgyat is tönkre tettek, még a fűtésrendszert is megrongálták másfél évvel ezelőtt az Algyő-Nagyfán fogva tartott migránsok. Ma volt a tárgyalásuk Szegeden. 
Vágólapra másolva!

Nyolc külföldi férfi, akit illegális határátlépés miatt vettek őrizetbe még 2015. október 22-én este a Szegedi Fegyház és Börtön Algyő-Nagyfa-i épületének egyik zárkájában elhatározta, hogy

elbarikádozza magát, és éhségsztrájkba kezd.

A zárkában lévő fém, lecsavarozott emeletes ágyat felfeszítették, majd kettétörték. Ezzel és székekkel torlaszolták el a befelé nyíló zárkaajtót. Ennek köszönhetően reggel nem tudtak bemenni hozzájuk az őrök. A torlaszt azzal indokolták, hogy nem elégedettek a fogvatartásuk körülményeivel.

Ahogy a vádiratban megfogalmazták,

Tárgyalások kezdődtek a bv. intézet vezetői, a rendőrség és a vádlottak között, melynek híre a többi szektorban is elterjedt. Ennek hatására folyamatosan a többi szektorban is

hangoskodás, kiabálás kezdődött,

két férfi a zárkája ablakát is kitörte.

Hiába próbáltak, nem sikerült megállapodniuk. A zendülés újabb és újabb szektorokra, szinte az egész harmadik körletre átterjedt. A fogvatartottak több ajtót és ablaküveget kitörtek.

A fűtésrendszert is megrongálták, ezért víz ömlött a zárkákba, így az egész körletet áramtalanítani kellett.

A börtön parancsnoka részleges riadót rendelt el.

Rendőrök és börtönőrök érkeztek Algyő-Nagyfára, hogy megfékezzék az indulatokat. A folyamatos tárgyalások hatására végül 2015. október 23-ának estéjére a nyolc illegális bevándorló feloldotta a zárka torlaszát, úgyhogy a riadót is lefújták.

"A vádlottak cselekményükkel a Szegedi Fegyház és Börtön III. számú Algyő-Nagyfán lévő objektumának rendjét súlyosan veszélyeztető, nyílt ellenszegülésben vettek részt, akkor amikor az idegenrendészeti őrizetesek között egyre fokozódó elégedetlenségüknek több ismeretlenül maradt fogva tartott társukkal együtt oly módon adtak hangot, hogy zárkaajtót torlaszoltak el, zárkaablakokat törtek ki és egyéb berendezési tárgyakat, fűtésrendszert rongáltak meg, és követeléseket intéztek a büntetés-végrehajtási intézet felé" – olvasható a vádiratban.

A Szegedi Törvényszék

egy vádlottat jogerősen, 9 vádlottat pedig nem jogerősen

bűnösnek mondott ki fogolyzendülésben. Nyolc embert 1 év szabadságvesztésre, kettőt 1 év 5 hónap szabadságvesztésre ítélte, a kiszabott szabadságvesztés végrehajtását két vádlott esetében 2 évi próbaidőre felfüggesztették.

Emellett négy embert 2 évre kiutasították Magyarország területéről.

A bíróság ítéletét az ügyész valamennyi vádlott vonatkozásában, valamint a tárgyaláson jelen lévő tizedrendű vádlott és védője tudomásul vette, míg a negyedrendű és kilencedrendű vádlottak védője három nap gondolkodási időt tartott fent az esetleges fellebbezés bejelentésére, a többi vádlott védője pedig elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.