Megerőszakolt egy beteget az ápoló a pszichiátrián

Vágólapra másolva!
Tizenöt év után került bíróság elé az az ápoló, aki még 2002-ben többször is megerőszakolta az egyik begyógyszerezett beteget. A szakértők szerint az eset nem egyedülálló, ugyanis gyakran történnek visszaélések a pszichiátriákon.
Vágólapra másolva!

A Józsi nővér néven elhíresült ápoló 2002-ben az Erzsébet Kórház Krízis Központjában rendszeresen szexre kényszerített egy begyógyszerezett beteget. A nő a bíróságon azt mondta, a gyógyszerek miatt szinte fel sem fogta, mi történt vele, az erőszakra csak napokkal később emlékezett úgy, mintha fényképeket nézne.

A nő a TV2-n, a Tények Extrának nyilatkozott a történtekről:

A nőnek akkor a kórházban nem hittek, a kórház igazgatója még egy jogi képviselőt is megkeresett, akinek azt mondta, nem az ápoló a hibás. Hídvégi Klára, az ügy első jogi képviselője szerint az igazgató akkor azt mondta, mindennapos eset, hogy a kezelt nők zaklatják a fiatal ápolókat, akik ezeket azonnal jelentik.

A tárgyaláson azonban Józsi nővér beismerte, hogy volt valamilyen szexuális kapcsolata a nővel.

A bíróság szerint nehéz lesz 15 év után bebizonyítani, hogy erőszak történt.

A megerőszakolt nő szerint fontos, hogy az orvosok és ápolók megtanulják, hogy

a beteg nem használati tárgy.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához gyakran érkeznek hasonló bejelentések pszichiátriákon történt visszaélésekről. Kussinszky Anikó jogi főreferens azt mondta, előfordult már olyan, hogy az ételt a földre teszik a betegeknek, mint egy zárkában, vagy hogy

a fűtőtesthez rögzítik a beteg csuklóját, bokáját, hogy ne tudjon elmenni.

Néhány éve a Kiskunhalasi Pszichiátriai Gondozóban dolgozó ápolónő és kolléganője jelentett fel három ápolót, akik rendszeresen verték és zaklatták a betegeket. Őket azóta elítélték.

„Józsi nővér” ügyében ősszel várható ítélet.