OLAF-jelentés: hová tűntek az elcsalt pénzek?

2017.03.19. 12:15

A Fidesz parlamenti írásbeli kérdésben kér tájékoztatást Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy hol tart a 4-es metró ügyében indult nyomozás, továbbá van-e már nyoma az ott eltűnt pénzeknek.

Kucsák László, a kormánypárt országgyűlési képviselője vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) rendkívül komoly szabálytalanságokra

hívta fel a figyelmet a beruházással kapcsolatban, ahol a hűtlen kezelés, a sikkasztás, a csalás, a magán- és közokirat-hamisítás, valamint a közbeszerzési eljárási szabályok megsértésének gyanúja is felmerült.Az esettel összefüggésben mintegy 167 milliárd forint lehet érintett csalással, vagy akár lopással, Magyarországnak pedig a történtek miatt akár 59 milliárd forintot kellene visszafizetnie Brüsszelnek -– fejtette ki a Fidesz képviselője, hozzátéve, a kormány és a főváros vezetése mindent megtesz, hogy ezt az összeget csökkenteni lehessen.

Soha nem látott korrupciós ügy
Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 166 milliárd forintos károkozást tárt fel a 4-es metró ügyében tavaly lezárult, négyéves vizsgálatában. A dokumentum alapján egyebek mellett csalás, hivatali visszaélés, vesztegetés, hűtlen kezelés gyanúja merült fel, az észrevételek egy kivételével a 2005 és 2009 közötti időszakra vonatkoznak. A kormány ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

A Fidesz szerint ekkora kár nem keletkezhetett volna anélkül, hogy valakik ne működtessenek egy "korrupciós gépezetet". A politikai felelősség szempontjából a szálak egyértelműen a korábbi MSZP-SZDSZ budapesti városvezetéshez és kormányokhoz vezetnek, így Demszky Gábor volt szabad demokrata főpolgármesterhez, valamint Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon korábbi szocialista miniszterelnökökhöz, mondta Kucsák László.

A 4-es metró megállója a Bikás parkbanFotó: Mudra László - Origo

Szomorúnak tartják, hogy az érintettek többsége nem jelent meg az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt, az ügyben vizsgálódó testület ülésén részt vevő Medgyessy Péter pedig nem adott egyértelmű és megnyugtató választ a felmerült kérdésekre. Kucsák László példaként említette, hogy szerinte nem kaptak magyarázatot annak okára sem, hogy egy nemzetközi nyomozás alapján

korábban az Alstomtól Medgyessy Péterék 180 millió forintot kaptak.

A Fidesz képviselője elmondta, a nyomozásnak fel kell tárnia azt is, hogy

az MSZP pártpénztárába is vándorolhatott-e pénz a 4-es metró beruházásából.

Kucsák László szerint ez azért merül fel, mert a szocialisták volt pénztárnokával, Puch Lászlóval "komoly nagyságrendű szerződést kötött a metróberuházás kapcsán érintett egyik cég".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK