Emberre ártalmatlan volt a kisteherautóból kidobott fehér por

Vágólapra másolva!
Emberi egészségre ártalmatlan anyagot szállított az a férfi, aki a pénzügyőrök elől menekülve Makónál kidobta a kisteherautójából a vízzel érintkezve rovarölő ideggázzá alakuló fehér port.
Vágólapra másolva!

Az összesen 42 kilogramm Saturn Terra talajfertőtlenítő szert lefoglalták. A szer engedélykötelesnek számít, ugyanakkor eredete ismeretlen, mivel származását jelző dokumentumok nem voltak a sofőrnél – közölte a Békés Megyei Kormányhivatal békéscsabai járási hivatalának agrárügyi főosztálya.

A klórpirifosz hatóanyag-tartalmú szert a szakemberek összegyűjtötték.

A kiszóródott anyag nem veszélyeztette az emberi egészséget és a környezetet.

A szer a kormányhivatal vegyszerraktárába került, elrendelték a megsemmisítését.

Mint tegnap megírtuk, a magyar sofőr Tótkomlós és Makó között haladt kisteherautójával, de amikor a járőrök ellenőrizni akarták, menekülni kezdett. A pénzügyőrök üldözni kezdték, a férfi pedig egy nagyobb kartondobozt dobott ki a kocsiból.

Miután megállították, a pénzügyőrök visszamentek a kidobott dobozhoz, amelyben 42 kilónyi, zacskókba csomagolt, ismeretlen fehér por volt, amelynek egy része szétszóródott.

A járőrök értesítették a kormányhivatal szakhatósági szervének munkatársait, akik a helyszínen megállapították, hogy a vegyszer Magyarországon nem engedélyezett, "ártalmas" besorolású. Mivel aznap folyamatosan esett az eső,

a kiszóródott porból pedig vízzel érintkezve idegméreg lett,

értesítették a rendőrséget is.

A sofőr a szállítmányáról semmilyen okmányt, bizonylatot nem tudott bemutatni, a beszerzés körülményeiről pedig többféle, egymásnak ellentmondó változatot adott elő.

A sofőrrel szemben méreggel visszaélés bűncselekményének gyanúja miatt nyomozást rendeltek el.