További áfacsökkentést sürgettek az éttermek

Századvég konferencia
Vágólapra másolva!
Ma már Magyarországon túlkínálat kezd lenni a rendezvényekből, ezért gyakorlatilag nulla eséllyel indulna egy új fesztivál - mondta Gerendai Károly a Századvég Gazdaságkutató turisztikai konferenciáján. Zsiday Zoltán Roy szeirnt a magyar gasztronómiának még nagyon sokat kell dolgoznia, hogy világhírű legyen.
Vágólapra másolva!

Az a meggyőződésem, hogy iszonyú komoly verseny van a világban a turizmus területén – mondta Gerendai Károly. A Sziget Fesztivál alapítója szerint a rendezvényturizmusnak rengeteg szegmense van, de megfelelő infrastruktúra nélkül nem lehet versenyezni.

Világversenyeket nem lehet intézmények nélkül lebonyolítani,

márpedig a világversenyeknek van egy adott közönsége – mondta a szakember. Szólt arról is, sajnálja, hogy az olimpiára az esélyt sem adtuk meg magunknak.

Ma már Magyarországon túlkínálat kezd lenni a rendezvényekből, ezért gyakorlatilag nulla eséllyel indulna egy új fesztivál. A trendek arról szólnak ki, hogyan tudja megkülönböztetni magát a többi rendezvénytől – mondta Gerendai. Azt kell éreznie a vendégeknek, hogy itt többet és mást kapnak – tette hozzá. Ilyen volt, amikor a Szigeten bevezették a készpénz nélküli fizetést, ami egy újabb löketet adott.

Állami segítség nélkül is megy

Gasztronómia nélkül nincsen turizmus – mondta Zsiday Zoltán Roy. Magyarország fő attrakciói négy pilléren nyugszanak, ebből az egyik a gasztronómia – tette hozzá a szakember. A romkocsma turizmus kialakulása arra volt bizonyíték, hogy a szektor állami segítség nélkül is képes komoly eredményt elérni, és nemzetközi szinten is kiemelkedőt nyújtani.

A gasztronómia területén növelni kell a versenyképességet és stratégiát kell kialakítani – mondta Zsiday.

A magyar gasztronómiát az elmúlt évtizedekben sikerült teljesen tönkretenni,

de mostanra sikerült Budapestet olyan izgalmas hellyé tenni, ami akár egy hetes programot is biztosít – tette hozzá. A vendéglátás területén sajnos semmilyen oktatásról nem beszélhetünk Magyarországon, de pozitív jelek azért vannak, de egyelőre nincsen megfelelő tanárképzés. Éppen emiatt hiányzik itthonról a menedzsment tudás – mondta Zsiday.

Újabb áfacsökkentést szeretne Zsiday Zoltán, gasztroszakember Fotó: Polyák Attila - Origo

Borban legalább van termék

A szakember szólt arról is, hogy borban kifejezetten erős Magyarország, és a problémák ellenére legalább van termék. Sajnos erről nem lehet beszélni az élelmiszeripar területén. Nagyon elvétve és minimálisan vannak magyar kézműves termékek, és ezeket nagyon nehezen tudják eljuttatni az éttermekhez – mondta a szakember. A fejlődéshez világlátásra, tanulásra és a képzés fejlesztésére van szükség, komoly sebeket kell felszakítani, hogy előrébb léphessünk.

Zsiday bízik benne, hogy

2018-tól újabb áfacsökkentés lesz az éttermi szakmában,

és egyszámjegyű lesz annak mértéke. Ez az alapja annak, hogy Nyugat-Európához felzárkózzunk, mivel versenyelőnyre lenne szükség – tette hozzá. Beszélt arról is, hogy az utóbbi években sok szakember jött vissza Magyarországra, de további lökések kellenek. Soha nem volt ekkora esély az elmúlt fél évszázadban Magyarországon, hogy a turizmus húzóágazat legyen, ezért remélem nem szalasztjuk el ezt az esélyt – mondta Zsiday