Századvég: A V4-ek újíthatják meg Európát

Barthel-Ruzsa Zsolt interjú századvég portré
Barthel-Ruzsa Zsolt interjú
Vágólapra másolva!
A Századvég Alapítvány szakmai találkozót szervezett közép-európai politikai elemzőintézeteknek. A konferenciát Budapesten tartották, amelyen cseh, szlovák és lengyel elemző műhelyek is részt vettek. Nagy volt az egyetértés abban, hogy az európai megújulás egyik záloga a V4-ek együttműködésének további erősítése.
Vágólapra másolva!

A cseh CEVRO Intézet, a szlovák Anton Tunega Alapítvány, valamint két lengyel partner, a Sobieski Intézet és a Jagelló Klub is a meghívottak között volt azon a szakmai találkozón, amelyet a Századvég Alapítvány és a Külügyi és Külgazdasági Intézet szervezett politikai elemző műhelyeknek Budapesten.

A találkozó célja az volt, hogy az Európai Unió alapjait megteremtő Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából a "think-tank" csoportok megvitassák az az unió jövőjét érintő legfontosabb kérdéseket, különös tekintettel

Közép-Európa szerepének erősítése, a Visegrádi Együttműködés jövője és az EU szükséges reformjai kapcsán.


A találkozó a felek együttműködési megállapodást írtak alá, amelyben rögzítették, hogy a kontinens polgárainak erős Európára van szükségük, az ehhez nélkülözhetetlen akaratnak és politikai kreativitásnak pedig a tagállamokból, és nem "utópista föderális elképzelésekből kell érkeznie". Az aláírók kiemelték, hogy Európa identitása, védelmi képességei és gazdasága is megerősítésre szorul, miközben az Uniónak nyitottnak kell maradnia a Nyugat-Balkán és Kelet-Európa nemzeteinek csatlakozása iránt.

Abban is egyetértettek, hogy az unió megújításában a visegrádi országokra teljesítményüknél fogva is fontos szerep hárul.

A rendezvényen felszólalt Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Alapítvány elnöke is. Úgy fogalmazott, hogy az előttünk álló hónapokban Európa jövője szempontjából sorsdöntő események következnek.

Barthel-Rúzsa Zsolt Fotó: Hirling Bálint - Origo

- mondta.