Orbán Viktor: a magyarok csak magukra számíthatnak

Orbán Viktor; JUNCKER, Jean-Claude
Róma, 2017. március 25. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) aláírja a közös nyilatkozatot a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából, az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfői, valamint a központi uniós intézmények vezetői részvételével rendezett csúcstalálkozón Rómában 2017. március 25-én. Mellette jobbra Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, Paolo Gentiloni olasz kormányfő Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (b-j). Az Európai Unió elődjét, az Európai Gazdasági Közösséget, a Közös Piacot létrehozó dokumentumot 1957. március 25-én írta alá az olasz fővárosban a hat alapító tagállam, Olaszország, Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium és Luxemburg. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Közös nyilatkozatot fogadtak el az uniós vezetők Rómában, a római szerződések aláírásának 60. évfordulója alkalmából. Orbán Viktor miniszterelnök az aláírás után arról beszélt, hogy hiába minden ünnepi deklaráció, a magyarok munkáját senki nem fogja elvégezni helyettünk.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Európát csak akkor lehet rendbetenni, ha minden nép gondoskodik saját hazájának biztonságáról és jólétéről - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Rómában, miután az európai uniós tagországok és az uniós központi intézmények vezetői aláírták az EU közös jövőjéről szóló nyilatkozatot.

A római nyilatkozat az Európai Unió elődszervezeteit alapító szerződések megkötésének hatvanadik évfordulójához időzítve született, és egyedül Nagy-Britannia nem írta alá,

amelynek miniszterelnöke várhatóan napokon belül elindítja az unió elhagyását célzó folyamatot.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A magyar kormányfő úgy fogalmazott, hogy "a nagy kihívásokra csak saját magunktól remélhetünk megoldást, az alapvető munkákat mindenkinek otthon kell elvégeznie". Orbán Viktor az M1-nek azt mondta:

A magyar miniszterelnök egyúttal kijelentette, a gazdaság építéséhez is mindenkire szükség van és mindenkinek jut munka. Figyelmeztetett, hogy mindezt a magyarok helyett senki nem fogja elvégezni, és "semmilyen ünnepi deklaráció" ezen nem változtat.