A Heineken megegyezett a Csíki Sörrel

Az Igazi csíki sör
Csíkszentsimon, 2015. március 17. Az Igazi csíki sör gyártósora és sörösrekeszek a Lixid Project Kft. csíkszentsimoni sörgyárában 2015. március 17-én. MTI Fotó: Haáz Sándor
Vágólapra másolva!
A Heineken Románia és a Csíki Sör manufaktúra váratlanul bejelentették, hogy megállapodtak egymással. Minden peres ügyüket megszüntetik. A Csíki Sör köszönetet mondott a magyar kormánynak és Hódmezővásárhelynek is a támogatásért.
Vágólapra másolva!

Megegyezett a Csíki Sör márkanév használatáról a Heineken Románia és az Igazi Csíki Sört levédő Csíki Sör Manufaktúra. A két cég magyar és angol nyelvű közös közleményét a Csíki Sör Manufaktúra tette közzé hétfőn a közösségi oldalán.

A megegyezés része az is, hogy minden peres ügyet a felek egymás ellen megszüntetnek.

Béke van Forrás: Facebook/Igazi Csíki Sör

A közlemény szerint a mindkét fél részéről tanúsított kompromisszumos kiegyezés után a két cég bizakodóan néz a jövőbe, és ezután több időt és energiát tud szánni arra, amihez a legjobban értenek:

a sör készítésére.


A Csíki Sör azt is kiemelte, hogy szeretnék megköszönni minden támogatójuknak, így Magyarország kormányának is, az önzetlen segítséget.

Lázár elintézte

A megegyezésre azt követően került sor, hogy pénteken Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter és a hódmezővásárhelyi önkormányzati testület is ellátogatott a Csíki Sör Manufaktúra csíkszentsimoni gyárába, ahol a magyar kormány nevében mindkét felet megegyezésre biztatta.
A miniszter a gyárlátogatás után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette:

azok a magyar vállalkozások, amelyek bajba kerülnek, számíthatnak a magyar kormány segítségére,

azok a multinacionális vállalatok pedig, amelyek egy magyar vállalkozás kárára visszaélnek a hatalmukkal, arra számíthatnak, hogy a magyar kormány fel fog lépni velük szemben.

Ez történt korábban

A marosvásárhelyi táblabíróság január 27-i ítéletében jogerősen betiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását és forgalmazását. Az Igazi Csíki Sör gyártóját a Heineken Románia perelte be, mert úgy vélte, hogy a sör gyártója eltulajdonította szellemi tulajdonát.

A két márka logója Forrás: Origo

A romániai sörgyártók perének nyelvi vonatkozásai vannak. A bíróságnak azt kellett mérlegelnie, hogy egy termék román megnevezésének jogi védelme kiterjed-e a termék köznyelvben használt magyar megnevezésére is. A holland multinacionális cég 2003 óta rendelkezik a Csíkszeredában gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek. Aztán 2014 novemberében megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi Csíki Sör, amely számára pedig a gyártó, a Lixid Project Kft. szerzett romániai és európai jogi védelmet.