Veronai buszbaleset: 4 milliót fizetne a biztosító a gyászoló szülőknek

Verona, buszbaleset, busz, kiégett, kiégett busz, helyszín, baleset helyszíne
A handout photo provided by Italy's institutional agency for fire and rescue service Vigili del Fuoco on January 21, 2017 shows firefighters extinguishing flames in the wreckage of a bus following a crash on the A4 motorway near the Verona East exit, northern Italy. The coach carrying Hungarian teenagers home from a school trip crashed and burst into flames on the motorway in northern Italy, killing 16 people, firefighters said Saturday. Some 39 injured were taken to hospital following the accident near Verona on Friday night, which occurred when the vehicle smashed into a bridge pillar, according to emergency workers. / AFP PHOTO / Vigili del Fuoco / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / VIGILI DEL FUOCO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Négymillió forintot ajánlott a biztosító annak az édesapának, aki a veronai buszbalesetben elvesztette 15 éves lányát. Az apa azonban azt mondta, lánya élete többet ér, mint pár millió forint. Számára nem is a pénz a legfontosabb, hanem az, hogy végre megnevezzék, ki a felelős a 17 ember halálát okozó tragédiáért. A családfő a TV2 hírműsorának, a Tényeknek nyilatkozott.
Vágólapra másolva!

A Tényeknek nyilatkozó férfi lánya, Flóra a hatodik sorban ült, jobb oldalon. A busznak ez a része teljesen megsemmisült, a lánynak esélye sem volt a menekülésre.

Az apa a tévéből tudta meg, hogy mi történt Veronánál, 15 éves lánya a buszon volt. Azt már csak Veronában tudták meg, hogy a lány meghalt. A férfi a Tényeknek azt mondta:

Azt is mondta, a család élete teljesen megváltozott a tragédia óta. Szeretné, ha végre megneveznék, kik a felelősek lánya haláláért.

– mondta.

Lánya halála után a biztosító 4 millió forintot ajánlott fel szóban - erről először a Bors írt. A férfi viszont

még nem jelentette be a kárigényét, mert így automatikusan a magyar jog szerint fizetne nekik a biztosító.

Újvári Zoltán ügyvéd és kollégái 3 családot is képviselnek, köztük Lászlót is. A Tényeknek azt mondta: "A magyar bírói gyakorlat az olyan 5-8 millió forint, mondjuk szülőnként, sérelem díj, összeg. Míg Olaszországban úgynevezett sávozott rendszer működik. Minimum 170 ezer euró, maximum 400 ezer euró, tehát

50 és 120 millió forint

közötti összegről beszélgetünk."

Az olasz jog viszont csak akkor alkalmazható, ha a buszt üzelemtető cég vezetője beleegyezik abba, hogy a külföldi jog szerint történjen meg a kárrendezés.

Czakó Tibor, a Pizolit Busz Kft. ügyvezetője azt mondta, elképzelhető, hogy ők okozták a balesetet, de a katasztrófát nem.

Az ügyvezető és a tragédiában érintett családok pár héttel ezelőtt már találkoztak, de megegyezni nem tudtak.

– mondta Czakó Tibor.

Szerinte a perközösség azért lenne fontos, mert ugyanaz a célja a hozzátartozóknak és a cégnek is. A hozzátartozók azonban úgy érzik, a cégvezető nem tartja magát felelősnek a tragédia miatt.