Büntetőeljárás indult a hazudozó Juhász Péter ellen

március 15. 2017 Juhász Péter
Vágólapra másolva!
Az Origo információi szerint a hét elején feljelentették Juhász Pétert, mert az Együtt elnöke nyilvánosan hazudott egy bírósági tárgyalásról. Nemcsak az ott készült jegyzőkönyv tartalmát másította meg, hanem az egyik tanú szájába is olyan mondatokat adott, amelyek nem hangzottak el. A büntetőeljárás rágalmazás és becsületsértés gyanújával indult meg a politikus ellen, ennek a büntetési tétele két évig terjedő szabadságvesztés is lehet. 
Vágólapra másolva!

Hétfőn feljelentették Juhász Pétert, az Együtt elnökével szemben büntetőeljárás indult meg – értesült az Origo. Úgy tudjuk, hogy a keresetet egy magánszemély nyújtotta be azzal a gyanúval, hogy a politikus rágalmazást és becsületsértést követett el. Mivel a cselekmény nagy nyilvánosság előtt történt,

amennyiben a bíróság elmarasztaló ítéletet hoz, Juhászra akár két éves szabadságvesztés is kiszabható.

Az ügyet a Pest Központi Kerületi Bíróság viszi, az első tárgyalást április végén, május elején tarthatják meg.

A büntetőeljárás tárgya egy február 27-i bírósági jegyzőkönyv, amelyről az Együtt elnöke valótlanságokat közölt a saját Facebook-oldalán. Olyan állításokat fogalmazott meg, amelyek egyértelműen nem szerepeltek a hivatkozott bírósági jegyzőkönyvben, a hazugságokat pedig egy, az akkori meghallgatáson megjelent tanú szájába adta. Többek között azt mondta, hogy a tanú bevallotta, hogy "60 gramm kokaint vitt Deutsch Tamás európai parlamenti képviselőnek", ami persze hazugság. De hazudozott Juhász Péter a választási irodával kapcsolatos úgynevezett kopaszok-ügyben is.

Juhász azt hangoztatta, hogy mindez a bírósági jegyzőkönyvekben is szerepel, pedig ez egyszerűen nem volt igaz, hiszen ilyen mondatok sem a tanú, sem pedig más szájából nem hangzottak el.

Az Együtt elnökének kijelentései egyrészt halmozott hazugságok, mert Deutsch Tamással szemben 2016 októberében egyszer már jogerősen pert vesztett annak kapcsán, hogy az EP-képviselőt kábítószer-fogyasztással vádolta: a bíróság akkor fél millió forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte az ellenzéki politikust a hazug híresztelés miatt.

Juhász Péter fütyül és hazudik Fotó: Mudra László - Origo

Az Együtt vezetője nemcsak a Facebookon posztolta a kamu híreit, hanem ugyanezeket a jobbikos milliárdos, Simicska Lajos tévéjében, a HírTV egyik reggeli műsorában is elmondta. Ezzel pedig nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazást és becsületsértést követhetett el, amely minősített eset. Ezért szabható ki akár a két évig terjedő szabadságvesztés is.

Hagyományok az Együttnél

Bármennyire is furcsa, az Együttnél kvázi szokás, hogy a pártelnök hazudozzon. Nemrégiben Szigetvári Viktor egykori pártvezért ítélte el a nyíregyházi járásbíróság első fokon rágalmazásért. Az Együtt exelnöke három magánszemély alaptalan besározásáért kapott egy év próbára bocsátást. Szigetvári bár fellebbezett a döntés ellen, extrém rekordot mondhat magáénak: ő ugyanis az első pártelnök, akit a bíróság bűnösnek mondott ki. Juhász Péter lehet a második.

Megjegyzés: a cikk szerzője az elejétől a végéig jelen volt az ominózus február 27-i tárgyaláson, és határozottan kijelenti, hogy a Juhász Péter által idézett kijelentések nem hangzottak el.