Vágólapra másolva!
Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön gomolyfelhők jelennek meg az égen, melyekből nyugaton és északkelen fordul elő zápor - írja a Köpönyeg.hu. Délutánra mérséklődik az eleinte még erős ÉNy-i légmozgás.

18-19 fok köré gyengül a felmelegedés.

Pénteken szikrázó napsütésre van kilátás. Eső kizárt. 16 és 21 fok között alakul a csúcsérték.

Szombaton és vasárnap egész hétvégén ragyogó napsütés valószínű. A DK-i szél több helyen megélénkül. Marad a 20 fok körüli tavasz.

Ha lemaradt volna a tegnapról

Boldog névnapot!

Március 30. az év 89. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 276 nap van hátra.

Ma a Zalánokat és Amadékat köszöntjük.

Az Amadé latin eredetű férfinév, az amare (szeretni) és a deus (isten) szavak összetételéből képződött, a jelentése: szeresd az Istent!, az Amadeusz név francia eredetű változata. Női párja: Amadea.

A Zalán férfi keresztnév. Eredetére többféle magyarázat is él. Anonymus Saladus néven említi a honfoglalás előtt a Duna-Tisza közén uralkodó vezért. A Tisza mentén tényleges található egy Slankamen (Szalánkemén) nevű helység, azonban az is elképzelhető, hogy Anonymus a helységnévből alkotta az uralkodó nevét. A helynév szláv eredetű, jelentése: sós kő. Más elképzelés szerint a Zalán név török eredetű, jelentése: dobó, ütő. Bizonytalan az is, hogy mi volt a név eredeti kiejtése, lehetett Szalan esetleg Salán is; a jelenlegi Zalán olvasat valószínűleg téves, ez Vörösmarty Mihály Zalán futása című műve révén terjedt el.

Távkapcsoló

A TV2-n folytatódik Till Attila vetélkedője, az Annyit ésszel, mint erővel!, az RTL Klubon pedig a Halálos fegyver eddig péntekenként látott sorozatváltozata jelentkezik új résszel. A Duna TV-n 20.30-kor indul a Munkaügyekből kivált Tóth János, a LifeNetworkön Hihetetlen szerelmi történetekkel találkozhatunk, a Mozi+ pedig egy megunhatatlan klasszikussal készül, 18.50-kor jön a Piedone Afrikában.

Heti mozipremierek

  • Páncélba zárt szellem
  • Az Univerzum története
  • Hupikék törpikék - Az elveszett falu
  • Menedék
  • A stylist