Gyilkos játék terjed az interneten

öngyilkos gyerekek
Kék bálna
Vágólapra másolva!
Óvatos becslések szerint világszerte 130 halálos áldozata van már annak az internetes játéknak, amelyre a román hatóságok most figyeltek fel. Nemrég egy jászvásári iskolában öt diák megpróbálta megfojtani magát, úgy, hogy nem vettek levegőt, egy feketehalomi fiú pedig felakasztotta magát az erdőben. Minderre a mentoruk adott nekik parancsot. A játék kitalálóját tavaly novemberben tartóztatták le. Azt mondja, nincs lelkiismeret-furdalása, sőt a Kék Bálna valójában nemes céllal működik, egyébként is, az egész csak a lájkvadászatról szól. 
Vágólapra másolva!
A Kék Bálna játékra a neten lehet jelentkezni Forrás: VK

Egész Romániát felkavarta, amikor kiderült, hogy egy 19 éves lány majdnem az öngyilkosságra buzdító internetes csoport áldozatává vált. Kedden derült ki, hogy az állami gondozottakat nevelő feketehalomi Măgura gyermekközpont lakója

kíváncsiságból csatlakozott a Kék Bálnához,

amelynek egyébként saját applikációja is van, tehát okostelefonra is le lehet tölteni. A lánnyal közölték, tudják, hol van, és megpróbálták rávenni, hogy menjen egy "biztonságos helyre", mert baja lesz.

- írta a Brassó megyei hírportál.

Nem ez volt az első eset Romániában, amelyről úgy gondolják, hogy köze lehet a gyilkos játékhoz. Az is Feketehalomban történt, hogy

egy fiatal fiú felakasztotta magát az erdőben.

Valószínűleg őt is a virtuális térből vette rá erre valaki. A Veronica Micle iskolában pedig öt gyerek próbálta magát megölni a szünetben. A 12 és 13 év között diákok összekulcsolták a kezüket a mellkasukon, ahogy a holttestek esetében lehet látni és

megpróbálták erőszakkal visszafojtani a lélegzetüket,

miközben valaki a mellkasukat szorította. Elvesztették az eszméletüket. Volt, aki a fejét is beverte, amikor a földre zuhant. Ezeket a gyerekeket az utolsó pillanatban végül sikerült megmenteni. Kórházba vitték őket, ahol oxigénpalackot raktak rájuk. Azt már az osztálytársaik árulták el, hogy

a feladatot az interneten kapták.

A romániai lapok szerint egy kolozsvári iskola nyolcadikos diákjai között is népszerű a Kék Bálna, de a gyilkos játékkal Ukrajnában, Kazahsztánban, Kirgizisztánban és Moldovai Köztársaságban is nagyon sokan játszanak.

„Ha öngyilkos leszel, nyertél. Ha nem, mi majd segítünk"

Filipp Bugyejkin mindent a lájkokért csinált Forrás: YouTube

A Kék Bálna Filipp Bugyejkin agyszüleménye. A 21 éves orosz fiatal négy évvel ezelőtt indította el a halálos versenyt a Facebook orosz oldalán, a V Kontakte-on. A főszervezőt 15 fiatal halálba kényszerítésének vádjával tavaly novemberben letartóztatták. Bugyejkin beismerő vallomást tett, ugyanakkor közölte, hogy nem érez lelkiismeret-furdalást,

a játéknak ugyanis nemes céljai vannak.

Vallomásából kiderül, hogy az orosz főszervezőnek tíz halálos csoportja van, amelyeket elsősorban azért hozott létre, hogy minél több lájkot szerezzen.

- mondta St.Petersburg.ru riporterének.

A Kék Bálna játék feltehetően azért kapta a nevét erről az állatról, mert körükben gyakori jelenség, hogy csoportosan partra vetik magukat, és elpusztulnak. Az oroszoknál egyébként a Fehér Bálna, Kozmikus Bálna, Csendes Ház és az Ébressz fel 4.20-kor elnevezésű öngyilkos csoportok is elérhetőek az interneten, és mindegyik a Kék Bálnához hasonlóan szabályosan vadászik a gyerekekre és fiatal felnőttekre.

Mi a fene ez az egész?

A verseny lényege az, hogy a fiatalok ártsanak maguknak. A Kék Bálnában játékosok és mentorok, vagy más néven kalauzok vannak. A versenyzőnek ötven nap alatt ötven szintet kell teljesítenie, mégpedig úgy, hogy

egyre keményebb feladatokat kell megoldania, és mindent rögzítenie kell videón.

Csak akkor tud szintet lépni, ha a felvételekkel be is bizonyította, hogy megtette, amit megkövetelt tőle a mentora. Ha a játékvezető úgy látja, hogy egy versenyző "sokra viheti", a nyílt csoport vezetője meghívja egy zárt csoportba.

Az első napokban a jelentkezőnek "még csak" horrorfilmet kell néznie, vagy hajnalban kell felébrednie, esetleg lopnia kell egy boltból, később már előfordul, hogy fel kell másznia egy magas ház tetejére, vagy arra kap utasítást, hogy ne álljon szóba a szüleivel. A magasabb szinteken pedig az juthat tovább, aki már fájdalmat okoz magának.

Volt, aki pengével rajzolt egy bálnát a karjára, vagy levágta az ujját

utasításra. A szabály szerint a versenyt az nyerheti meg, aki megöli magát. A játékból nincs kilépés, legalábbis ezt próbálják a fiatalokkal elhitetni a szervezők. Azt, aki végül nem tudja megtenni, halálosan megfenyegetik. Azt mondják neki, végeznek vele, és a családjával is.

- szól a mentorok jelmondata.

Ki van veszélyben?

Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint nem ennyire szélsőségesen ugyan, de valami hasonló folyamat játszódik le a kihívásos játékokban. Abban, hogy valakinek nyakon kell öntenie magát jeges vízzel, tetten érhető a Kék Bálnához hasonló pszichológiai jelenség.

- mondja a pszichoterapeuta.

Ebben a kihívásban is ugyanaz történik, mint a Kék Bálnában.

Egy csoport nyomást gyakorol valakire,

hogy olyat tegyen, amit más körülmények között biztosan nem tenne meg, sőt még rögzítse is kamerával. Azt mondja, minél zártabb egy csoport, annál inkább létrejön a csoportdinamika és a csoporton belüli szabály-, norma-, és értékrendszer, és minél jobban azonosul valaki ezekkel, annál inkább kezd beszűkülni a gondolkodása.

- magyarázza Makai Gábor.

Mindenkire vadásznak, de nem mindenkit tudnak megszólítani Forrás: VK

A Kék Bálna ennek a jelenségnek a szélsőséges formája, amely ugyanúgy képes embereket beszippantani, és átformálni a csoporttagok identitását, mint a jeges kihívás, persze nem mindenkiét. Csak azok

az érzékeny, mentálisan sérült emberek vannak veszélyben,

akik labilisak, nem találják a helyüket a világban, befolyásolhatóak, képlékeny személyiségük van, reménytelen helyzetben érzik magukat, vagyis kiszolgáltatottak, és a Kék Bálnában látnak kapaszkodót. Náluk az válik a normává, amit a gyilkos játék rendszere diktál. A szakember szerint ez egy folyamat, amelyben a versenyzők tulajdonképpen észre sem veszik azt, hogy veszélybe kerültek.

"Ahhoz, hogy valaki eljusson addig, hogy megöli magát, beszűkült tudatállapotnak kell nála kialakulnia, hiszen alapvetően

nem vagyunk képesek öngyilkosságra, és szeretünk élni.

Azokban, akik végeztek magukkal, nagyon erős belső feszültség kellett hogy legyen, amit saját maguk felé irányítottak egyfajta önagresszióként" - mondja.

A mentorok és a játék szervezői pedig szabályosan patológiás esetek. Annak örülnek, ha valaki alárendelt pozícióba kerül velük szemben.

Az orosz nyomozók kiderítették, hogy a bálnás öngyilkos csoportok a magukat magányosnak érző, a szerelemben csalódott, magatehetetlen, magukat kövérnek és csúnyának tartó fiataloknak szólnak. A mentorok vesztesnek állítják be őket, miközben igyekeznek kitapogatni a gyengéiket, és ezeken keresztül rávenni őket az öngyilkosságra.

Ha Ön, vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!