Egyszerűsítené a gyerekszínészek adminisztrációját a filmszakma

Psotta Zsófia, a film egyik négylábú sztárja és Mundruczó Kornél a cannes-i filmfesztiválon
Psotta Zsófia, a film egyik négylábú sztárja és Mundruczó Kornél a cannes-i filmfesztiválon
Vágólapra másolva!
A magyar jogszabályok szerint 16 évnél fiatalabb gyerek csak szülői, iskolai és gyámhivatali engedéllyel szerepelhet egy filmben. A szülők sokszor igen körülményesen kapják meg a gyámhivatali hozzájárulást, nem ritka, hogy a lassú ügyintézés miatt a produkcióknak forgatási napokat kell elhalasztani. Emiatt a filmesek egyszerűbbé és hatékonyabbá tennék a gyerekszínészek és -statiszták szerepléséhez szükséges adminisztrációt.
Vágólapra másolva!

Számos magyar és külföldi filmes produkcióban szerepelnek gyerekek, ahogy legutóbb például az idén Oscar-díjat nyert Mindenki című rövidfilmben is. A Cannes-ban díjazott Mundroczó Kornél Fehér Isten című filméjében egy 12 éves lány játszotta a főszerepet, de a Valahol Európában vagy a Pál utcai fiúkban is sok gyerek szerepelt.

Nem mindig egyforma az elbírálás

Az alaphelyzet az, hogy a hatályos munkajogi szabályok szerint a 16 év alattiak csak gyámhatósági engedéllyel foglalkoztathatók művészeti, sport-, modell- vagy hirdetési tevékenység keretében. Ebbe a körbe tartoznak a filmek, beleértve a reklámfilmeket és a játékfilmeket is.

Az ügyintézés így zajlik:

  • a mindkét szülő által aláírt hozzájárulással,
  • az iskola engedélyével (ha tanítási napon zajlik a forgatás),
  • valamint a szereplő- vagy statisztaügynökség foglalkoztatási szerződésével

a területileg illetékes gyámhivatalnál kell az engedélyt kérelmezni. Erre csaknem 200 helyen van ma lehetőség Magyarországon, a fővárosi kerületekben, illetve minden járásban. Persze a filmforgatások zöme Budapesthez és Pest megyéhez, valamint kisebb részben Fejér megyéhez kötődik.

Psotta Zsófia, a Fehér Isten főszereplője, valamint a film egyik négylábú sztárja és Mundruczó Kornél a cannes-i filmfesztiválon Forrás: AFP/Bertrand Langlois

A gyámhivatali elbírálás gyakorlata azonban nem egységes, a döntés pedig nehézkesen és lassan születik meg – ez a filmesek legnagyobb gondja. Van olyan hivatal, amelyik öt nap alatt megadja az engedélyt, a másik a törvény szerinti 21 napos ügyintézési határidő végéig húzza az eljárást, háromszor behívja a szülőket, és végül nem járul hozzá a szerepléshez.

A helyzetet nehezíti, hogy a gyámhatósági ügyintézők is túlterheltek és nem ismerik jól a filmes engedélyek specialitásait, mert kevés a hasonló ügyük. Volt olyan is, hogy épp a gyámhivatalban javasolták a szülőknek, ne adják be a kérelmet, úgysem ellenőrzi senki.

Nem lazítást, hanem ésszerűsítést javasolnak

Egy magyar és külföldi produkciókban is részt vevő producer szerint sokszor túl hosszú a 21 napos ügyintézési határidő, mert nem ritka, hogy ennél kevesebb idő telik el egy szereplő kiválasztása és a jelent felvétele között. Mint mondta, előfordult, hogy az engedély hiánya miatt filmet vagy jelenetet halasztottak el, vagy új gyártási tervet kellett készíteniük.

Van például olyan filmes produkció, amelynek 300-400 engedélyre van szüksége. A producerek eddig megbíztak a szereplőket válogató ügynökségekben, de a bonyolult eljárásrend miatt a szülők nagy része nem törődött az engedély beszerzésével.

A szabályos működés érdekében

a filmes szakma egyszerűbbé és gyorsabbá tenné a gyámhivatali engedélyekhez kapcsolódó adminisztrációt,

és ebben kérték a Magyar Nemzeti Filmalap segítségét. A gyártó cégek, casting directorok, statisztaügynökségek, rendezőasszisztensek és gyártásvezetők széles konszenzusán alapuló tervezettel nem a gyermekvédelmi jogszabályokon akarnak lazítani, hanem egy ésszerűbb és hatékonyabb ügyintézést javasolnak annak érdekében, hogy jogszerűen szerepelhessenek a gyerekek a filmekben. Nincs például arról szó, hogy elég lenne az egyik szülő és a gyámhivatal jóváhagyása.

Az Oscar-díjat nyert Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmjének sajtótájékoztatója Fotó: Mudra László - Origo

Elképzelésük szerint szükség van egy egységes formanyomtatványra, mert eddig mindenki úgy írta meg a gyámhivatalnak a kérelmet, ahogy akarta. Az űrlap tartalmazná a beadványhoz szükséges szülői és iskolai hozzájárulásokat és az ügyintézők is egy egységes kérelemmel találkoznának.

Emellett azt javasolják, hogy a jelenleg illetékes 200 gyámhivatal helyett

egy budapesti központi iroda, valamint mindegy megyében egy-egy kijelölt gyámhivatal foglalkozzon a filmes engedélyekkel.

A központi irodában valószínűleg több kijelölt munkatársra lenne szükség, ám ők jól ismernék a filmes területet, idővel a projekteket és cégeket is, vagyis hatékonyabban tudnák elbírálni a kérelmeket.

Azt is szorgalmazzák, hogy a jelenlegi 21 nap helyett 15 naptári napra csökkenjen az eljárás határideje. Ez a gyakorlatban 2 hétre rövidítené a most 4 hetes procedúrát.

Egyedi hozzájárulás az éjszakai forgatáshoz

A filmszakma javaslata a gyerekek éjszakai szereplésére is kitér. Most törvényesen sehogy nem dolgozhatnak a 16 év alattiak este 22 és reggel 6 óra között, de bizonyos filmjelenetek éjszakai fényeket kívánnak. Erre szerintük az lehetne a megoldás, ha a gyámhivatal a körülmények mérlegelése után egyedi engedélyt adhatna.

Ez csak éjfélig vagy hajnali 1-ig szólna és korlátoznák az éjszakai munka heti óraszámát is,

továbbá megfelelő tartamú pihenőidőt is biztosítanának ilyen forgatásokat követően a gyerekek számára, szigorúan odafigyelve arra, hogy ne akadályozzák a tanórákon való részvételt sem.

Információink szerint a kormány dolgozik egy javaslaton, de egyelőre még nincs végleges megoldás a filmesek problémájára.

Becslések szerint a filmes produkciókban szereplőknek átlagosan 10-15 százaléka 16 évnél fiatalabb. A gyerekek szabályos foglalkoztatása akár arra is hatással lehet, hogy mennyire szívesen jön Magyarországra forgatni egy külföldi produkció, mivel a külföldi filmeknél szigorúbban veszik ezeket az előírásokat.