Félmilliárd forintos pénzmosás miatt vádemelést javasolnak 22 ember ellen

Vágólapra másolva!
Öt kontinens 23 országában 32 gazdasági társaság érintett abban a több mint félmilliárd forint értékű pénzmosásban, mely miatt huszonkét gyanúsítottal, kameruni és nigériai állampolgárokkal szemben javasol vádemelést a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság.
Vágólapra másolva!

A nyomozás szerint 2014 júliusa és 2015 júliusa között Európában, Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban működő gazdasági társaságok informatikai rendszerét törték fel a bűnelkövetők, akik az érintett cégek üzleti levelezéseit nyomon tudták követni.

A megszerzett információk birtokában valós üzleti partnereket felhasználva, vagy magukat valós üzleti partnereknek kiadva különböző szolgáltatások, illetve termékek értékesítésének és vásárlásának színlelésével tévesztették meg a kiszemelt vállalkozásokat.

A külföldi cégek a fiktív vásárlások ellenértékét kameruni és nigériai állampolgárok ellenőrzése alatt álló magyarországi bankszámlákra utalták.

A rendőrség szerint a pénzmosást egy 23 éves kameruni férfi irányította és huszonegy társa is részt vett benne: döntöttek a befolyó összegek felvételéről vagy másik számlára utalásáról.

A vasi nyomozók összesen huszonkét gyanúsítottat hallgattak ki, a bűncselekménnyel okozott kár meghaladja a félmilliárd forintot.