Nyugdíjemelést javasol az LMP

Vágólapra másolva!
Az LMP szerinte az emelésre azért van szükség, hogy a nyugdíjak kövessék az inflációt. 
Vágólapra másolva!

Az LMP azt javasolja, hogy májustól – januárig visszamenőleg – 1 százalékkal emelkedjenek a nyugdíjak. Az ellenzéki párt emellett

az öregségi nyugdíjminimum 50 ezer forintra emelését is kezdeményezi.

Schmuck Erzsébet csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján ismertette javaslataikat. Bírálta, hogy bár erre az évre 2,6 százalékos inflációval számol a kormányzat, az öregségi járadékokat mindössze 1,6 százalékkal növelték. Azt elismerte, hogy a különbözetet novemberben megkapnák az idősek, addig azonban a kormány használja a pénzüket – kifogásolta.

Közölte azt is: egy másik javaslatukban

a nyugdíjminimum összegét növelnék a jelenlegi 28 500 forintról 50 ezerre.

Az intézkedés ismertetése szerint néhány tízmilliárd forintnyi kiadást jelentene.
A képviselő – kiemelve, hogy mintegy egymillió ember kap 100 ezer forintnál alacsonyabb összeget havonta – elfogadhatatlannak tartotta, hogy a nyugdíjasok nem részesülnek a gazdasági növekedés eredményeiből.

A politikus reagált a Központi Statisztikai Hivatal keresetnövekedést és munkanélküliséget mutató adataira is, felszólítva a kormányt: ne bújjon az átlagszámok mögé, hiszen jelentős különbségek vannak az országban.

Példaként azt mondta: míg az ország nyugati felében 2 százalék alatt van a munkanélküliek száma, keleten a közfoglalkoztatással együtt is mintegy 10 százalékos az arányuk.