Palkovics: Nem a CEU ellen szól a törvényjavaslat

Vágólapra másolva!
Palkovics László oktatási államtitkár szerint a felsőoktatási törvény módosításával a kamu egyetemek magyarországi megjelenését szeretnék elkerülni, de a CEU, álláspontja szerint, nem tartozik ezek közé. 
Vágólapra másolva!

Nem lehetetleníti el a működést, nem diszkriminatív, és nem a Budapesten működő Közép-Európai Egyetem (CEU) ellen szól a felsőoktatási törvény kezdeményezett módosítása – mondta az ATV csütörtök reggeli műsorában Palkovics László oktatási államtitkár.

Szerinte

nincs rá ok, és kicsi is a veszélye annak, hogy az intézmény elhagyja Magyarországot.

A törvénymódosítás okaként említette, hogy szeretnék elkerülni a „kamu egyetemek” magyarországi megjelenését, a CEU azonban szerinte nem tartozik ezek közé. A közéleti és médiareakciókra utalva pedig azt mondta, az intézmény érdekérvényesítő képessége „talán erősebb”, mint társaié.

Palkovics László megjegyezte, el fogják magyarázni az ügyben fellépő nagyköveteknek, hogy az a cél, hogy „valós egyetemek” működjenek az országban, mert

Az államtitkár kérdésre válaszolva azt is elmondta: előzetesen nem tárgyaltak a törvényjavaslatról a CEU-val, mert nem volt erre idő.

Csütörtökön Palkovics László egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a magyar törvényeket mindenkinek be kell tartania, más egyetem pedig nem emelt kifogást a javaslat ellen.

Hozzátette, két egyetemről van szó, a CEU Amerikában bejegyzett, ott akkreditált, de ott nem működő, viszont Magyarországon képzést folytató külföldi egyetem. A Közép-európai Egyetem Magyarországon bejegyzett, alapítványi fenntartóval működő magánintézmény; a két intézmény telephelye ugyanakkor azonos.

Ha a CEU-ra vonatkozó feltételeket nem sikerülne teljesíteni, bár a szándék megvan, akkor

a másik egyetem tovább működhet, így oktatói és hallgatói érdeksérelem nem lesz

– mondta Palkovics László. Az a kérdés, hogy a Magyarországon folyó képzésre kapnak-e majd a hallgatók amerikai és magyar diplomát is – tette hozzá, megjegyezve: „érti az üzleti részét”, s attraktívabb is a képzés, ha két oklevél jár vele.