Jól működik a jogi határzár

2017.04.01. 09:54

Jól, problémák nélkül működik a kedden életbe lépett megerősített jogi határzár, az első tapasztalatok kedvezőek, a határ szerb oldaláról eltűntek a migránsok - értékelt a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Kontrát Károly úgy fogalmazott, hogy "terelőhatása" is van az intézkedésnek: kevesebb illegális bevándorló kísérel meg Magyarországra jutni, az a hír terjed közöttük, hogy más útvonalon érdemes próbálkozni, nem Magyarország felé. A megerősített jogi határzárat érintő kedvező tapasztalatokban az is szerepet játszik, hogy képzéseket tartottak a hatóságok tagjainak, így például a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) munkatársainak - mondta az államtitkár. 

Kontrát KárolyFotó: Tuba Zoltán [origo]

Kevesebben jöttek

Közölte: a pénteki adatok szerint Röszkén 28-an, Tompán 18-an tartózkodnak a tranzitzónában. Kedd óta Röszkén 16, Tompán 15 új menedékkérelmet nyújtottak be. Nemzetiség szerinti bontásban ez 15 afgán, 11 iraki, 4 török és 1 nepáli embert jelent - tette hozzá.

Kontrát Károly hangsúlyozta, hogy a megerősített jogi határzár hatályba lépése óta senki sem tudott illegálisan Magyarország területére lépni, mert a hatóságok ezt megakadályozták; azokat a migránsokat pedig, akiket "mélységben" fogtak el, a tranzitzónába kísérték. Megjegyezte azt is, hogy befejeződött a tranzitzónák bővítése. Az új szabályozás nemcsak Magyarországot védi, hanem az Európai Unió egészét, így a nyugati államok polgárait is - emelte ki.

Közölte, hogy szerdán és csütörtökön tanácskoztak a visegrádi négyek menekültügyi hivatalainak vezetői, akik a röszkei tranzitzónát is meglátogatták. Végh Zsuzsanna, a BMH főigazgatója arról adott tájékoztatást, hogy a külföldi hivatalvezetők és szakértők elismerően szóltak a megerősített jogi határzárról, kiemelték, hogy az valamennyi schengeni állam érdekét szolgálja, és állásfoglalásban mondták ki: Magyarország az unió célkitűzéseivel összhangban jár el - nyilatkozta Kontrát Károly.