Kedden szavaz a parlament a CEU-t érintő törvényről

Vágólapra másolva!
A kormány kérésére, kivételes eljárással már kedden szavazhat az Országgyűlés a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításáról. A törvényjavaslat értelmében a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.
Vágólapra másolva!

Kivételes eljárásra tett javaslatot hétfőn Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a parlamentnek a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítása kapcsán. A kivételes eljárás keretében kedden lenne a javaslat összevont vitája, első napirendi pontként. Az összegző módosító javaslatról is holnap szavaznának, és a zárószavazás, a törvényjavaslat elfogadása is kedden lenne.

A kivételes eljárás elrendeléséhez a képviselők több mint felének szavazata szükséges.

Semjén Zsolt szerint a napirendi javaslat módosítását a törvényjavaslat mielőbbi elfogadásához fűződő kormányzati érdek indokolja. A kormány által benyújtott törvényjavaslat értelmében a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. Feltétel lesz az is, hogy a külföldi felsőoktatási intézmény a székhely szerinti országban működő, államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősüljön.