Braun Róbert: A CEU megszüntetése legitim lépés

Braun Róbert szerint a CEU fenntarthatatlan
Vágólapra másolva!
Fenntarthatatlannak nevezte a Soros György által alapított egyetemet Braun Róbert, az MSZP volt országgyűlési képviselőjelöltje, Gyurcsány Ferenc egykori stratégiai főtanácsadója legfrissebb publicisztikájában.
Vágólapra másolva!

„Álláspontom szerint a CEU megszüntetésének szándéka egy téves, tragikus, de legitim – mert morálisan nem elfogadhatatlan, hazaáruló stb. – politika egy eleme. Orbán Viktor és követői úgy látják, hogy a nyugatias, nyitott gondolkodás több kárt okoz, mint amennyi jót hoz; a multikulturalizmus; a társadalmi nem megválasztásának lehetősége; a korábbi társadalmi elnyomásokkal kapcsolatos óvatos, felelősségteli beszéd és cselekvés – vagyis a PC –; a nyitott, kritikus gondolkodású szabadságvágyó emberfők sokaságának képzése és támogatása kudarcot vallott” – írta Braun Róbert legújabb elemzésében, ami a Hvg.hu oldalán jelent meg.

Geopolitikai viszonyok

Az MSZP volt országgyűlési képviselőjelöltje szerint mindezt színezi, hogy Magyarország sajátos geopolitikai helyzetben van: a Kelet és a Nyugat között terül el – nem pusztán földrajzi, hanem társadalmi és hatalmi értelemben is –; a Nyugathoz való csatlakozás hosszú távú stratégiája szerintük elbukott, ezért új geopolitikai gondolatra is szükség van. Ez pedig a Kelet és a Nyugat közötti hídszerep erősítése és e hídszerepből származó előnyök kihasználása annak érdekében, hogy

Magyarország meg- vagy visszaszerezze regionális középhatalmi státusát

– tette hozzá.

Braun Róbert szerint a CEU fenntarthatatlan Forrás: Origo

Orbán és követői nem teljesen alaptalanul gondolják azt, hogy Magyarország nyugati csatlakozása kudarc volt. Ebben jelentős a felelőssége Nyugat-Európának és a Nyugat – és a „nyílt társadalom" – kritikátlan barátainak Magyarországon – véli Braun. A CEU ennek a kompromisszumnak a terméke, az alapító szándéka és sok közreműködő kiválósága ellenére is. Azon túl, hogy a nyílt társadalom barátait képezte – még egyszer: helyesen, de jelentős kockázat mellett –, nyugati elit hatalmi gettót teremtett – tette hozzá.

A CEU fenntarthatatlan.

„Nem azért, mert ne maradhatna; én például nagyon örülnék neki, ha maradna. Ezernyi embernek, diáknak, kutatónak fontos lenne; azoknak is, akik nem dolgoznak vagy tanulnak ott. De a jelkép már csak ilyen. Lerombolják akkor is, ha érték” – írta Braun Róbert.