Élőláncos tiltakozás a CEU-nál

CEU tüntetés tiltakozás Central European University
Vágólapra másolva!
Élőláncos tiltakozást tartottak kedden délután a CEU (Central European University) budapesti épülete előtt az Oktatási Szabadságot elnevezésű független diákszervezet szervezésében.
Vágólapra másolva!

Az intézmény Nádor, Arany János, Október 6. és a Zrínyi utcai épülettömbjét körbeállók tiltakozásukat fejezték ki a parlament keddi döntése miatt, a szónokok pedig arra biztatták Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvénymódosítást.

Forrás: Csudai Sándor - Origo

A tiltakozók közül sokan a "CEU-val vagyok" kitűzőt viselték.

Később a parlament előtt, a Kossuth téren folytatódott a megmozdulás, ahol a tüntetők egy más céllal tartott demonstrációhoz csatlakoztak. Összesen nagyjából ezren lehettek. A rendezvényen felolvasták a törvénymódosítást megszavazó képviselők névsorát, amit füttyszó kísért. A közvetítéseken az látszott, hogy az Országházat biztosító rendőri erők és a tüntetők között volt némi konfliktus (ebben részt vett Demszky Gábor volt főpolgármester is), utóbbiak ugyanis egy uniós zászlót akartak kitűzni az épületre. A helyzet egyébként nyugodt, egyáltalán nem feszült.

Az egyik ablakban feltűnt Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő, aki végül kilógatott egy EU-s lobogót.

A tüntetésen elhangzott az is, hogy a demonstrálók szerdán reggel nyolckor "jelképesen" lezárnák a Szabadság hidat. A 24.hu azt írta, hogy a forgatókönyv szerint kétóránként lezárnak egy-egy hidat, egészen addig, amíg vissza nem vonják az általuk kifogásolt törvénymódosítást.

Az Országos-rendőr Főkapitányság néhány perccel ez előtt közleményt adott ki, ebben azt írták, hogy nem történt rendőri intézkedés, vagy kiemelés a Kossuth téren.

Jogi lépéseket tervez a CEU

A felsőoktatási törvény módosítása után a CEU közleményt adott ki. Azt írták, hogy az elfogadott törvénymódosítás még hátrányosabb határidőket jelöl meg, mint az eredeti törvényjavaslat. Az az elvárás, amely szerint a CEU-hoz hasonló külföldi intézményeknek felhatalmazást kell kapniuk az Egyesült Államok szövetségi kormányától, szerintük az Egyesült Államok alkotmányának téves értelmezésén alapul. Az Egyesült Államok törvényei egyértelműen a szövetségi államok hatáskörébe utalják az oktatásügyet. Mint írják, a CEU 2004 óta, a Magyar Köztársaság akkori miniszterelnökének és New York Állam kormányzójának közös nyilatkozata alapján működik.

Forrás: Csudai Sándor - Origo

A CEU szerint az új törvény sérti az alaptörvénynek a tudományos kutatás szabadságát óvó rendelkezéseit. "Jogi úton fogjuk megkérdőjelezni a törvénymódosítás alkotmányosságát" – közölte Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora. "Addig is megkérjük a magyar kormányt, hogy bocsátkozzon párbeszédbe annak érdekében, hogy megvizsgáljuk, lehetséges-e a jelen helyzetet rendező megegyezésre jutni. Az ennek eredményeképpen létrejövő kötelező érvényű nemzetközi szerződésnek biztosítania kell a CEU további működését Budapesten, és meg kell védenie a tanszabadságot."

„Elmondhatatlanul hálásak vagyunk a magyar oktatóktól, tudósoktól, diákoktól és oktatási intézményektől kapott támogatásért" – mondta még a törvénymódosítás kapcsán Ignatieff.