Két gyerek halálát okozhatta Geréb Ágnes

Geréb Ágnes Geréb Ágnes  pszichológus, szülész-nőgyógyász és független bába tárgyalása a budapesti törvényszéken
Vágólapra másolva!
Geréb Ágnes szülésznőt, az otthon szülés hazai képviselőjét két gyermek halála miatt vonták felelősségre, az orvost öt évvel ezelőtt jogerősen két év fogházbüntetésre ítélték. Ezt az ügyet tárgyalja ismét a Fővárosi Törvényszék. Az ügyészség azt szeretné, ha maradna a jogerős ítélet. Geréb Ágnes azonban azt állítja, hogy a kiérkező mentőorvos is okozhatta az egyik gyerek sérülését.
Vágólapra másolva!

Geréb Ágnes még 2012-ben két év letöltendő fogházbüntetést kapott, és 10 évre eltiltották orvosi hívatásától, a vád szerint miatta halt meg két csecsemő – számolt be a TV2 Tények című hírműsora.

A bábának nem kellett börtönbe mennie, mert a köztársasági elnöktől kegyelmet kért, aki felfüggesztette büntetését a jogerős végzésig.

Hiába volt már megfellebbezhetetlen döntés az ügyben, Geréb ügyvédje becsatolt egy újabb szakértői véleményt, ami miatt perújrafelvételt rendeltek el. Az ügyész azt kérte, ezt utasítsa el a bíróság, mivel Geréb több szakmai szabályt is megszegett a szülés levezetésénél.

– hangzott el az ügyésztől.

Geréb Ágnes pszichológus, szülész-nőgyógyász és független bába Fotó: Polyak Attila - Origo

De nem csak ez a mulasztás vezetett a csecsemő halálához. A kislánynak csak a feje született meg, a válla ugyanis elakadt az édesanyja medencéjében. Az ügyészség szerint Geréb Ágnes vénásan adott oxitocint az anyának, amivel végzetes hibát követett el.

Geréb a védője szerint csak abban hibázott, hogy későn vette észre a vállelakadást:

A beadott szer összehúzta a méhet, így a szakértők szerint a köldökzsinóron keresztül megfulladt a kislány.

Geréb azzal védekezett, hogy amikor észrevette a hibát,

a természetgyógyászatban használt illóolajjal kente az édesanya hasát, hogy csökkentse a szer hatását.

Azt is mondta, hogy a kiérkező mentőorvos is okozhatta a kislány életveszélyes sérüléseit. Egy másik ügy miatt is felelnie kell, egy ikerterhességnél is hibázhatott, ahol egy kisfiú súlyos oxigénhiánnyal született, és később a kórházban meghalt.