Egy feltétellel kevesebbet kell teljesíteniük a közjegyzőknek

Vágólapra másolva!
Hamarosan valamennyi európai uniós ország és az Európai Gazdasági Térség tagállamának állampolgára is lehet közjegyző Magyarországon, ha megtanulja a nyelvet - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet a kormány oldalán megjelent törvénymódosítási tervezetre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A cikk szerint az Európai Bizottság még 2006-ban indított kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben, mert - mivel a közjegyző közhatalmat gyakorol - magyar állampolgársághoz volt kötve a munkakör betöltése, ami a bizottság szerint jogi szolgáltatásnál nem kiköthető. Az Európai Bíróság idén februárban a bizottságnak adott igazat az ügyben a letelepedés és szolgáltatásnyújtás szabadságának uniós alapszabályaira hivatkozva.

A lapnak nyilatkozott Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke, aki szerint helyénvaló volt a bíróság döntése, és úgy vélte, nem a magyar kormánnyal szemben kívántak lépni. Az elnök nem számít arra, hogy tömegével jelentkeznének külföldi állampolgárok, főleg a nyelvtudás és a magyarországi jogi szakvizsga követelménye miatt.